۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • خانه
  • >
  • اخبار
  • >
  • انفجار پل هورامان توسط پژاک؛ اقدامات پژاک بر علیه کوردها،با کدام هدف و کدامین نتیجه؟!+هه وله کانی پژاک له دژی کورده کان،بو کام ئامانج و کام ده ستکه وت؟!

انفجار پل هورامان توسط پژاک؛ اقدامات پژاک بر علیه کوردها،با کدام هدف و کدامین نتیجه؟!+هه وله کانی پژاک له دژی کورده کان،بو کام ئامانج و کام ده ستکه وت؟!

  • ۲۸ خرداد ۱۳۹۴
  • ۲۳۵ بازدید
  • ۲

واخر هفته‌ی گذشته، چند تن از اعضای مسلح پژاک اقدام به منفجر کردن پلی درمنطقه‌ی هورامان تخت کردند. این پل که گفته می‌شود در محدوده‌ی کارگاهی سد داریان (چشمه بل) واقع شده و در عین حال به عنوان یکی از مسیرهای ارتباطی مناطق هورامان است، توسط اعضای مسلح این گروه منفجر شده و پژاک بلافاصله مسؤلیت این انفجار را برعهده گرفت و در ادامه از آتش‌زدن چند کامیون و بولدزر در دو روستای (وَرگَور) و (عباس‌آباد) خبر داد.
انجمن بی تاوان آذربایجان غربی به نقل از کورد پاریز،این سد در منطقه‌ی هوارامان و از توابع استان کرمانشاه است که اخیراً برای نجات چشمه‌ی بل که گفته می‌شود با آبگیری سد، این چشمه هم به بخشی از اعماق آن تبدیل می‌شد؛ ۱۲۰ متر کانال عمودی ایجاد شده و آب این چشمه به ارتفاع بالاتر از محدوده سد انتقال داده شده و با این کار باردیگر چشمه بل احیا شد و آب آن مورد استفاده قرار خواهد گرفت. اما این موضوع چه ربطی به پژاک دارد؟ چرا حالا که چشمه احیا شده، چنین عمل خشونت‌آمیزی انجام داده‌اند؟

هرچند جواب این سؤال‌ها تا حدودی روشن است، اما ذکر چند نکته در این مورد خالی از لطف نخواهد بود .

مناطق غربی کشور، به عنوان بخشی از مناطقی از آن یاد می‌شود که پروژه‌ی صنعتی‌سازی و ایجاد شغل و … در آن، در سطح پائین‌تری قرار دارد. در اینجا این سؤال پیش می‌آید که مگر سدسازی هم بخشی از این پروژه تلقی نمی‌شود؟ آیا ذخیره‌ی آب‌های جاری و کنترل و بکارگیری آن در بخش‌های مختلف کشاورزی و صنعتی، بخشی از پروژه‌ی صنعتی‌سازی و اشتغال‌زایی نیست؟ پس دشمنی پژاک با سدها در حقیقت دشمنی این گروه با پیشرفت و صنعتی‌ شدن مناطق کوردنشین است. البته قبل از پژاک هم گروه‌های دیگری در منطقه بوده‌اند که مدام از احقاق حقوق مردمان این منطقه می‌گفته‌اند و آنها نیز بر این رویه اصرار داشته‌اند و به نوعی در مسیر پیشرفت منطقه، سنگ‌اندازی کرده‌اند. لذا با فرمولی ساده می‌توان گفت که دلیل اصلی محرومیت و عدم پیشرفت منطقه از لحاظ صنعتی و اقتصادی، وجود همچنین گروه‌هایی در منطقه است که با انجام چنین اعمالی، زمینه‌ی ناآرامی و اغتشاش را ایجاد می‌کنند و قربانی اصلی این راهکار هم، فقط مردمان بی‌بضاعت و سخت‌کوش منطقه هستند .

فراموش نکنیم وسایل و دستگاه‌هایی که در چنین مناطقی مشغول کار می‌شوند؛ عمدتاً از آن پیمانکاران هستند و این افراد هم با هزینه‌های زیادی توانسته‌اند این دستگاه‌ها را خریداری کنند و با زحمت و تلاش فراوان در پیشرفت چنین پروژه‌هایی مشارکت داشته باشند تا هم حقوق پرسنل شرکتی خود را بپردازد که عمدتاً از جوانان منطقه تشکیل شده‌اند و هم در شکوفایی و توسعه منطقه از لحاظ کشاورزی و اقتصادی، سهیم باشند. پس آتش‌زدن کامیون‌ها و بولدزرهای این شرکت‌های خصوصی جز بیکار کردن عده‌یی از جوانان منطقه و مشکل‌تراشی برای خانواده‌های آنها و ممانعت از پیشرفت منطقه، چه نتایجی در پی خواهد داشت جز ناامن‌کردن و نظامی‌ جلوه‌دادن منطقه؟

در هرصورت این پروژه‌ و پروژه‌های دیگری از این دست، افتتاح خواهند شد و به بهبود معیشت مردمان منطقه کمک خواهد کرد. با منفجر کردن یک یا چند پل و آتش‌زدن کامیون و وسایل پیمانکار پروژه، همچنین پروژه‌ی عظیمی تعطیل نخواهد شد. اما نکته‌ی قابل تأمل رویکرد دشمنی با منافع و آسایش مردم منطقه توسط این گروه است. فراموش نکنیم که پژاک هم خود را حامی و ناجی کوردهای ایران معرفی می‌کند و مدام از آزادی و دمکراسی می‌گوید، اما انفجار و آتش‌زدن اموال عمومی چه ربطی به این شعارها دارد؟

نتیجه‌ی نهایی اینکه، تنها هدف ایجاد آشوب، ناامنی و اغتشاش است تا طبق فرمول قدیمی و تکراری و همیشگی که بر پایه‌ی ماهی گرفتن از آب گل‌آلود است؛ این گروه هم چند صباحی بر روی آن مانور بدهد و منطقه را ناامن جلوه دهد تا شاید از این طریق امکان حضور آن در منطقه بیشتر باشد. لذا جلوه‌ی نظامی دادن به منطقه با چنین اعمال مسلحانه و خشونت‌آمیز، جز پیامدهای ناخوشایند برای مردم منطقه و کند کردن قطار پیشرفت‌ها و در نهایت خالی‌کردن سفره‌ی مردمان بی‌بضاعت این منطقه، هیچ نفع و سودی برای اهالی نخواهد داشت .

البته گرفتن وجوه نقدی از کاسبکاران و قاچاقچیان منطقه و یا گاهاً مصادره‌ی بار و اموال آنها، یکی دیگر از راهکاری همیشگی و روزانه‌ی این گروه است که اسم آنرا گمرک گذاشته‌اند! جالب اینکه این عمل که بیشتر در قالب اخاذی و باجگیری می‌گنجد را به عنوان کمک به مردم منطقه و فعالیت در راستای احقاق حقوق آنها و …. قلمداد می‌کنند !

در پایان به این سؤال هم جواب بدهیم که اگر منطقه در این مسیر پیشرفت با چنین موانع و معضلاتی روبرو نمی‌شد، آیا وضع اقتصادی و صنعتی مناطق مرزی و کوردنشین، اینچنین بود؟

اگر چنین اعمال خشونت‌آمیز و ناامن‌ کننده توسط همچنین گروه‌هایی صورت نمی‌گرفت و منطقه ار لحاظ اقتصادی و صنعتی پیشرفت می‌کرد، آیا نرخ بیکاری در منطقه به صفر نمی‌رسید؟ و چند سؤال دیگر که هر ذهن کاوشگری را وادار به مطرح کردن و یافتن جواب آنها می‌کند. شما ادامه بدهید ….

………………………………………………………………………………………………………………………..

تقاندنه وه ی پردی هه ورامان له لایه ن پژاکه وه ؛

هه وله کانی پژاک له دژی کورده کان،بو کام ئامانج و کام ده ستکه وت؟!

آکام نیوز:له کوتاییه کانی هه فته ی رابردوو،چه ند که س له ئه ندامانی چه کداری پژاک هه ولی تقاندنه وه ی پردێک له ناوچه ی هه ورامانی ته ختییان دا،ئه م پرده که ده ووتری له نزیک کارگه ی سه دی داریان (کانی بل) هه لکه وتووه و له هه مان کاتدا وه کوو یه کی له ریگا هه ستیار و گرینگه کانی پیوه ندی و هاتووچوی ناوچه ی هه ورامان که لکی لی وه ر ده گیری،له لایه ن ئه ندامانی چه کداری ئه م گرووپه ته قینرایه وه و پژاک ده ست به جی به رپرسیاریه تی ئه م کرده وه ی وه ئه ستو گرت و له دریژه دا هه والی له ئاگر تیبه ردانی چه ند ماشینی بارهه لگر و و شوفل (بولده زیر) له هه ردوو گوندی “وه گور ” و “عه باس ئاوا ” دا.

مالپه ری کوردپاریز له راپورتیکدا بلاوی کرده وه،ئه م به ند ئاوه (سد) له ناوچه ی هه ورامان و سه ر به پاریزگای کرماشانه که له دواییانه دا و به مه به ستی رزگار کردنی ئاوی کانی بل که ده ووترا له ئه گه ر به ستنی ئه م به ند ئاوه،کانی بل ده که وته ژیر ئاوه وه،بویه ۱۲۰ مه تر که‌نداو به پانی درووست کراوه و ئاوی ئه م کانیه،بو به رزایی سه رووتر له ئاستی به ند ئاوه که ده گوازریته وه و به م شیوه،ئاوی کانی بل له نوقم بوون رزگاری بوو و ئیستا ده توانری له ئاوی ئه م کانیه سوود وه ربگیری.به لام ئه م مه وزووعه چ پیوه ندییه کی به پژاکه وه هه یه؟بوچی ئیستاکه ئاوی کانی بل زیندوو بوته وه،وه ها کرده وه یه کی تندوتیژی ئه نجام ده ده ن؟

هه رچه نده وه لامی ئه م پرسیارانه تا راده یه ک روونه،به لام باس کردنی چه ند خال له سه ر ئه م بابه ته پیویسته.

ناوچه کانی روژئاوای ولات،وه کوو ئه و به شانه له ولات ناوییان لی ده بری که پروژه ی پیشه‌سازی و درووست کردنی پیشه و کار و هتد… له م ناوچانه،له ئاستیکی نزم دان.لیره دا ئه و پرسیاره درووست ده بی که ئایا پروژه ی درووست کردنی به ند ئاو به شی له م پروژه پیشه سازییانه له خو ناگری؟

ئایا خه زن کردنی ئه و ئاوانه ی به فیرو ده چن و به کارهینانی ئه م ئاوانه له به شه جوراوجوره کانی کشت و کال و پیشه سازی،به شی له پروژه ی وه به رهینان و دوزینه وه ی کار و پیشه نیه؟ که واته دوژمنایه تی پژاک له گه ل به ند ئاو و پروژه پیشه سازییه کان له راستییدا دوژمنایه تی ئه م گرووپه یه له گه ل گه شه کردن و ئابووری و پیشه سازی له ناوچه کورد نشینه کان دا.هه لبه ت پیش له تاقمی پژاکیش،تاقم و گرووپگه لیکی دیکه له ناوچه که دا هه بوون که به به رده وامی باسی به ده ست هینانی مافه کانی خه لکی ئه م ناوچه ییان ده کرد و ئه و گرووپانه ش هه ر ئه م کرده وانه ی پژاکییان ئه نجام ده دا و به ربه ست و ئاسته نگییان ده خسته به رده م گه شه کردن و ئاوه دانی ئه م ناوچه یه له بواری ئابووری و پیشه سازی،بوونی ئه م جوره گرووپانه له ناوچه که و ئه نجام دانی ئه م جوره کرده وه تیکده رانه،بشیوی و نائه منی و ئالوزی به رهه م ده هینیت و قوربانی یه که می ئه م جوره سیاسه تانه ش،ته نها خه لکی بی ده ره تان و زه حمتکیشی ناوچه که یه.

ئه وه مان بیر نه چی که ئه م ئامیر و که ل و په لانه ی که له م ناوچانه ئیش و کارییان پی ده کری،خاوه نی زوربه ی ئه م ئامیرانه به‌ڵێنده‌ره کانن و ئه م که سانه ش به پاره و تیچوویه کی زور ئه م ئامیرانه ییان دابین کردووه و به ئه رک و ماندوو بوونیکی زور له پیش خستنی وه ها پروژه گه لیکدا به شدار ده بن تاکوو هه م مووچه ی کارمه ندان و کریکارانی کومپانیاکه ییانی پی دابین بکه ن که زورینه ییان له گه نجانی ناوچه که پیکهاتوون و له گه شه کردن و پیش وه چوونی ناوچه که له بواری پیشه سازی و کشت و کاله وه،به شدارن.ئه دی ئاگر تیبه ردانی ماشینه بارهه لگره کان و ئامیره کانی ئیش پیکردنی ئه م کومپانیانه ی که رتی تایبه ت جگه له بی ئیش کردنی گه نجانی ناوچه که و درووست کردنی کیشه و گرفت بو بنه ماله کانی ئه وان و ریگرتن له گه شه کردن و ئاوه دان کردنه وه ی ناوچه که،چ ده ستکه وت و ئامانجیک به دوای خویدا ده هینی،بیجگه له نا ئه من کردنی و ئالوز کردن و که شی سه ربازی و ئه منی ده رخستنی ناوچه که؟

له هه ر حاله ت دا ئه م پروژه و پروژه کانی تری له م شیوه یه،سه رکه وتووانه ته واو ده بن و ده کرینه وه و یارمه تی به ره و پیش چوون و باشتر کردنی بژیوی و ژیانی خه لکی ناوچه که ده که ن.به ته قاندنه وه ی یه ک یان چه ند پرد و ماشین و ئامیری ئیش کردن و که ل و په لی به لینده ره ی پروژه کان،وه ها پروژه یه کی گه وره و هه ستیار داناخری و ناوه ستی.به لام خالی جی تیروانین،دوژمنایه تی له گه ل به رژه وه ندی و ئاسایشی خه لکی ناوچه که له لایه ن ئه م گرووپه یه.فه راموشی نه که ین که پژاک خوی به پشتیوان و پاریزه ر و رزگارکه ری کورده کانی ئیران ده ناسینی و به رده وام بانگه شه ی ئازادی و دیموکراسی ده که ن،به لام ته قاندنه وه و ئاگر تیبه ردان و تیکدانی ئامیر و که ل و په لی گشتی،چ پیوه ندیه کی به م درووشمانه وه هه یه؟

ئاکامی کوتایی ئه وه یکه،ته نها ئامانج له م جوره کرده وانه،به رهه م هینانی بشیوی،نا ئه منی و ئالوزییه،تاکوو به پی به رنامه و سیاسه تی پیشوو و دووباره و هه میشه یی خویان که هه مان سیاسه تی ماسی گرتن له ئاوی لیل و قوزینه وه ی ده رفه ته کانه که لک وه ر بگرن،به م شیوه یه ئه م گرووپه ش ماوه یه کی کورت له سه ر ئه م سیاسه ته قیزه وونه بروات و وا پیشانی بدات که گوایا ناوچه که نا ئه من و ئالوزه تاکوو له م ریگه وه بوونیان له ناوچه که په ره پی بده ن.هه ر بویه میلیتاریزه پیشان دانی ناوچه که به م جوره کرده وه چه کداری و تند و تیژی و تیکده رانه،جگه له ئاکامی ناخوش بو ناوچه که و ئاسته نگ خستنه به رده م و هیواش کردنه وه ی کاروانی ئاوه دانی و پیشخستن و له کوتاییدا خالی کردن و به تال کردنه وه ی سفره و گیرفانی خه لکی ده ست کورتی ئه م ناوچه،هیچ جوره سوود و قازانجیکی بو خه لکی به دوای خویدا ناهینی.

هه لبه ت وه رگرتن وساندنی پاره ی نه قد له کاسبکاران و قاچاخچیه کانی ناوچه که و هه ندی جار ده ست به سه ر راگرتنی که ل و په له کانی ئه وان،یه کیکی تر له کرده وه و به رنامه کامی هه میشه یی و روژانه ی ئه م گرووپه یه که له ژیر پاساوی گومروک خه ریکی باج وه رگرتن له خه لکی زه حمتکیشی کوردن! سه یر لیره دایه که ئه م کرده وه که زورتر له چوارچیوه ی دزی و سه‌رمله‌ گرتن و باج وه رگرتن خوی ده بینیته وه،له ژیر ناوی یارمه تی دانی خه لک و چالاکی و خه بات بو به ده ست هینانی مافه کانی خه لکی کوردستان و هتد… له قه له م ده ده ن!!!

له کوتاییدا وه لامی ئه م پرسیاره بده ینه وه که ئه گه ر ناوچه که،له ریره وی ئاوه دانی و گه شه کردنی خوی،له گه ل وه ها به ربه ست و ئاسته نگ و کیشه یه ک رووبه روو نه ده بوویه وه،ئایا دوخی ئابووری و پیشه سازی ناوچه سنووری و کورد نشینه کان،وه کوو ئیستا بوو؟

ئه گه ر وه ها کرده وه ی تیکده رانه و ئا ئه من کردن و ئالوزی له لایه ن ئه م گرووپانه وه رووی نه ده دا و ناوچه که له روی ئابووری و پیشه سازیه وه پیش ده که وت،ئایا ریژه ی بیکاری له ناوچه که دا،نه ده گه یشته صفر؟ و چه ندین پرسیاری گرنگ و هه ستیاری تر که هزر و میشکی هه ر مروڤێک ناچار ده کات بو دارشتن و ولامی ئه م پرسیارانه.

ئیوه دریژه ی پی بده ن ….

قبلی «
بعدی »

۲ دیدگاه ها

  1. مشخص است که از درگاه جمهوری اسلامی تفسیر کرده اید….چون نه تنها مردم کردستان بلکه بیشتر محافظان محیط زیست در داخل و خارج مخالف ساخت سد داریان هستند…چون هیچگونه مهندسی ارزش نشده است…..اختلاط مخزن سد با آب بی نظیر وشرب چشمه بل اجتناب ناپذیر بوده …چشمه ای که آب ۲میلیون نفر را تامین می کند و مشخص است در آینده این چشمه از ده ها سد با ارزش تر است…البت هاگر عقلی ارزش سنج باشد

  2. میخواهید آب کوردستان رو هم بدزدید.اما گریلاها باز هم مانع نقشه های شوم شما شدند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه‌ترین عناوین