۲۹ آذر ۱۴۰۳

پ.ک.ک؛ معضل پیچیده و چندوجهی

  • ۱۱ شهریور ۱۴۰۳
  • ۹۹ بازدید
  • ۰
یک کارشناس مسائل منطقه گفت: موضوع پ ک ک یک موضوع تک بعدی نیست که با یک توافق امنیتی میان ترکیه و عراق حل شود، این مساله یک موضوع امنیتی – سیاسی است و به جز ترکیه و عراق کشورهای دیگر هم در آن نقش دارند. ضمن آنکه بعید است عملیات مشترک علیه پ ک ک از سوی دو کشور انجام گیرد، چون ترکیه خواهان آن است که این عملیات در مناطق عربی مثل سنجار اتفاق افتد که عراق تحفظ زیادی بر این مناطق دارد و اجازه نقش‌آفرینی ترکیه در این مناطق را نمی‌دهد.

به گزارش انجمن بی تاوان، علی حیدری در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی درباره توافق اخیر ترکیه و عراق برای همکاری نظامی علیه گروه تروریستی کارگران کردستان (پ ک ک) اظهار داشت: در یک نشست سطح بالای امنیتی در آنکارا که میان وزرای خارجه و دفاع عراق و ترکیه انجام شد، توافقی به دست آمد که بر اساس آن قرار شد دو مرکز مشترک هماهنگی و آموزش برای مبارزه با تهدیدات تروریستی در بغداد و در پایگاه نظامیان ترکیه در شمال عراق در نزدیکی موصل ایجاد شود. این نشست سطح بالای امنیتی حاصل توافقاتی است که در سفر اردوغان به عراق در اردیبهشت ماه سال جاری به دست آمد.

وی ادامه داد: در این سفر موضوعاتی از جمله مبارزه با پ ک ک، آب و پروژه جاده توسعه مطرح و بررسی شد. ترکیه در موضوع پ ک ک به کمک بغداد و اربیل نیاز مبرم دارد و در همین راستا به آنها فشار می‌آورد که پ ک ک را وادار کنند که اقدامی علیه ترکیه انجام ندهد، درغیر این صورت با همکاری هم مبارزه مشترکی با پ ک ک داشته باشند. از آنجایی که عراق هم از نظر آب به ترکیه وابسته است و هم برای اجرای پروژه جاده توسعه به سرمایه گذاری این کشور نیازدارد، آنکارا از این دو ابزار برای فشار به عراق جهت دستیابی به هدف امنیتی خود در موضوع پ ک ک استفاده می‌کند.

این کارشناس مسائل منطقه تصریح کرد: در چند سال گذشته، ترکیه عملیات‌ نظامی زیادی در شمال عراق انجام داده که البته با اعتراض‌هایی هم ازسوی بغداد مواجه شده است. ترکیه مدعی است که عراق توانایی حفاظت از مرزهایش را ندارد و این کشور برای حفاظت از مرزهای خود ناچار به انجام مکرر این عملیات است.

وی با اشاره به توافق میان ترکیه و عراق در زمان صدام، مبنی بر اینکه دو کشور می‌توانند تا عمق پنج کیلومتری برای مبارزه با تروریسم به خاک کشور مقابل وارد شوند، اظهار داشت: ترکیه در سال‌های اخیر این توافق را نادیده گرفته و تا عمق ۴۰ کیلومتر و حتی بیشتر از آن، وارد خاک عراق شده است. این موضوع باعث افزایش نارضایتی عراقی‌ها شده است، تا حدی که بالاخره ترکیه پای میز مذاکره آمد.

حیدری اظهار داشت: در مذاکرات اخیر، ترکیه از عراق خواست که اقداماتی در مبارزه با پ ک ک انجام دهد. در همین راستا بغداد برای اولین بار پ ک ک را به‌عنوان یک حزب غیرقانونی اعلام کرد که یک گام مهم و بزرگ در راستای خواسته ترکیه قلمداد می‌شود. امتیازاتی که ترکیه در سفر اخیر وزیر خارجه عراق به این کشور به دست آورد، بسیار مهم بود، چون هم در بحث پ ک ک توافقاتی حاصل شد و هم حضور نظامی ترکیه در عراق تثبیت شد.

وی گفت: البته ترکیه هم امتیازاتی به طرف عراقی داد، از جمله اینکه برای اتباع عراقی بالای پنجاه سال و زیر پانزده سال صدور روادید را لغو کرد. سال‌های طولانی است که عراق به‌دنبال لغو روادید با ترکیه است، اما به خاطر موضوعات امنیتی و تروریسم، ترکیه با آن موافقت نمی‌کرد.

این کارشناس مسائل منطقه تصریح کرد: توافق ترکیه و عراق بر سر پ ک ک نشان می دهد که ترکیه گام به گام به سمت مبارزه مشترک با عراق علیه پ ک ک پیش می‌‌رود که از اهداف اساسی این کشور است. هدف نهایی آنکارا این است که عملیات مشترک با بغداد و اربیل داشته باشند، اما بغداد تا کنون از این کار امتناع کرده است. بغداد معتقد است چون پ ک ک علیه منافع عراق در خاک این کشور عملیاتی نکرده است، نمی‌تواند آن را گروه تروریستی اعلام کند. ضمن آنکه ارتباط برخی جریان‌های سیاسی در عراق با پ ک ک مانع از آن می‌شود که پ ک ک، گروه تروریستی اعلام شود.

حیدری گفت: بغداد در ازای مقابله با پ ک ک، امتیازاتی در حوزه آب، لغو روادید و سرمایه‌گذاری در پروژه جاده توسعه را ازترکیه دریافت کرده است. اما اینکه این توافق به عملیات مشترک علیه پ ک ک ختم شود، بعید است. به نظر می‌رسد توافق در همین مرحله باقی بماند، چون تبعات آن برای بغداد بیشتر است، البته ترکیه تلاش می کند به این سطح از همکاری با عراق در مقابله مشترک با پ ک ک برسد و دست از این تلاش برنخواهد داشت.

وی افزود: همین ‌که پ ک ک گروه غیرقانونی اعلام شده و احزاب مرتبط با آن حق حضور در انتخابات عراق را ندارند و پایگاه نظامی ترکیه در شمال عراق نیز به عنوان یک پایگاه آموزشی به رسمیت شناخته شد، یک امتیاز بزرگ برای ترکیه است.

قبلی «
بعدی »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *