۳ دی ۱۴۰۳

تجارت سیاه گروه تروریستی پ.ک.ک/پژاک (۴)

  • ۲۹ مرداد ۱۴۰۰
  • ۳۸۲ بازدید
  • ۰

یوگنی پریماکف از سران سرویس اطلاعات خارجی روسیه، جزو اولین حامیان پ.ک.ک. بوده و به این مسئله نیز شهرت پیدا کرده است. وی کسی بود که صدام حسین را تشویق کرد تا اجازه دهد پ.ک.ک. از خاک عراق برای استقرار استفاده کند.
به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، بودجه تخمینی گروه تروریستی پ.ک.ک. در حدود ۸۶ میلیارد دلار برآورد شده است. این عدد برای یک گروه تروریستی، رقمی بسیار بالاست که در نگاه اول دو سؤال را در ذهن مخاطب ایجاد می‌کند؛ ابتدا اینکه این بودجه از چه‌راه‌هایی کسب می‌شود و دوم اینکه رقم کلان بابت چه‌هدفی هزینه می‌‌شود؟!

در مورد اهداف پ.ک.ک. به‌صورت مشخص در دنیا این‌طور گفته می‌شود که «گروهک پ.ک.ک. به‌دنبال ایجاد فشار بین‌المللی و حس ضدیت علیه ترکیه است»، اما کنار این مسئله، ادعای پ.ک.ک. برای پرچم‌داری کُردها باعث شده تا شاخه‌های این گروهک تروریستی در سوریه و عراق نیز فعالیت کنند و شاخه ایرانی آن یعنی پژاک نیز خیال ضربه به نظام جمهوری اسلامی ایران را در سر داشته باشد.

به‌طور کلی همه روش‌های سیاه و مافیایی کسب درآمد، مورد استفاده پ.ک.ک. قرار می‌گیرد و بخشی از سازمان‌دهی تأمین مالی آن را تشکیل می‌دهد. پ.ک.ک. در قاچاق مواد مخدر و پولشویی فعال است و در تولید تقریباً همه انواع مواد مخدر و قاچاق آنها کارآزموده است. دیگر راه‌های درآمد پ.ک.ک. عبارتند از اخاذی، سرقت و جعل اسکناس.

این درآمد برای خرید اسلحه، مهمات و دیگر تجهیزات مورد استفاده تروریست‌ها قرار می‌گیرد. قاچاق مواد مخدر بخش اصلی دستگاه مالی پ.ک.ک. است که کنار اخاذی، باج‌گیری، سرقت، قاچاق اسلحه و قاچاق نیروی کار قرار دارد، همچنین درآمد‌های ناشی از معاملات و بازاریابی برای خرید سلاح جهت ادامه اقدامات تروریستی صرف می‌شود.

این مجموعه اقدامات مافیایی و خلاف برای تأمین منابع مالی، بدون شک بدون حمایت‌های سازمان‌یافته حامیانی بزرگ قابل دستیابی نیست. اگر بخواهیم فهرستی از شخصیت‌های سیاسی و امنیتی پرنفوذ دنیا را که تاکنون با حمایت‌های خود باعث حیات این گروه تروریستی شده‌اند، ارائه کنیم، قبل از هر چیز باید توجه داشته باشیم که بخش قابل توجهی از این فهرست همچنان بر کسی آشکار نبوده و نیست.

اما دو مثال روشن و آشکار از کسانی که تاکنون به حمایت از پ.ک.ک. شهرت داشته‌اند و منشأ بسیاری از برخورداری‌های این تروریست‌ها شده‌اند، نشان می‌دهد که سطح و جایگاه سیاسی این افراد چه‌میزان بالا بوده و همین امر نیز مسیرهای تحرک خلاف قانون و سیاه پ.ک.ک. را هموار کرده است.

یوگنی پریماکف
نفر اول یوگنی پریماکف از سران سرویس اطلاعاتی خارجی روسیه بوده که همیشه حامی پ.ک.ک. بوده و به این مسئله نیز شهرت پیدا کرده است. وی کسی بود که صدام حسین را تشویق کرد تا اجازه دهد پ.ک.ک. از خاک عراق برای استقرار استفاده کند (American Foreign Policy Council 1996).

بدون شک این خدمت یوگنی پریماکف برای یک گروه تروریستی امتیازی ویژه محسوب می‌شود، زیرا یکی از مهمترین مسائل گروه‌های تروریستی و مجرم بعد از مسائل مالی، محل استقرار است که معمولاً امکان استفاده رسمی آنها از خاک کشورها وجود ندارد.چراغ سبز صدام را می‌توان زمینه‌ساز اصلی حضور رسمی امروز پ.ک.ک. در کوهستان‌های قندیل دانست.

دانیل میتران
دانیل میتران، بیوه رادیکال رئیس جمهور سابق فرانسه، که در نامه‌ای در سال ۱۹۹۸ برای اوج‌آلان از عنوان «رئیس جمهور» استفاده و اعلام کرد، “برای صلح کنار شما هستم”. وی پیش از حمایت از تروریست‌های پ.ک.ک. حمایت از دیگر گروه‌های تروریستی چپ‌گرا و مارکسیست مانند مجاهدین خلق ایران (منافقین) را نیز به‌عهده داشته است. ارتباطات وی با عبدالرحمن قاسملو زمینه اتصال وی به مسعود رجوی شده و خط‌دهی به سازمان تروریستی منافقین برای ترورهای دهه ۶۰ از فرانسه و طی سفر مخفی رجوی در سال ۱۳۵۸ به فرانسه صورت می‌گیرد که بسترساز این سفر نیز دانیل میتران بوده است.

غیر از افراد مشهور و سیاسیون، برخی کشورها نیز به‌دنبال منافع سیاسی خود در حمایت از پ.ک.ک. فعالیت کرده‌اند و این مهم در روند حیات این گروهک تروریستی بسیار مؤثر بوده است.

همان طور که تلاش‌های اوج‌آلان برای یافتن پناهندگی سیاسی در سال ۱۹۹۸ و اوایل ۱۹۹۹ ثابت کرد، او از حمایت احزاب چپگرای ایتالیا، فرانسه و یونان برخوردار بود. حمایت ناگهانی و عجیب نیز از طرف تروریست‌های مارکسیست ایتالیا و آلمان صورت گرفت که حتی گاهی عضو پ.ک.ک. شدند.
پ.ک.ک. مدت مدیدی از ک.گ.ب. سازمان اطلاعات و امنیت شوروی سابق، برای حملات چریکی و تروریستی علیه ترکیه کمک دریافت کرده است.
این گروه برای داشتن محل امن مورد حمایت سوریه و عراق بوده و بعداً نیز در لیست تروریستی وزارت خارجه آمریکا قرار گرفته است.
یونان نیز یکی دیگر از حامیان تروریست‌های پ.ک.ک. بوده است. سازمان سیا شواهدی را ارائه کرده که روابط بین دولت یونان برای آموزش مخفی یک گروه تروریستی نشان می‌دهد که طبق منابع سیا تا سال‌های اخیر نیز در یک جزیره یونان فعالیت می‌کرد (Washington Times September 10, 1996).
یک گزارش وزارت خارجه آمریکا در مورد تروریسم که در آوریل سال ۱۹۹۶ منتشر شده می‌گوید یونان اتهامات ترکیه مبنی بر وجود مقرهای آموزشی پ.ک.ک. در یونان و کمک این کشور به پ.ک.ک. را رد کرده است. اما هنوز هم دقیقاً مشخص نیست آیا یونان باز هم به پ.ک.ک. کمک می‌کند یا نه.
رسانه‌های پ.ک.ک.

گروه‌های تروریستی در سایه حمایت‌های کلان برخی دولت‌ها و با در اختیارگیری منابع مالی، کم‌کم موفق می‌شوند تا برای گسترش فعالیت‌های خود روی به روش‌های تبلیغی و استفاده از عرصه رسانه آورند. عضوگیری و پوشش رسانه‌ای تبلیغات گروه‌های تروریستی مقدمه‌ای برای افزایش ابعاد گروه و در نتیجه امکان جذب منابع مالی بیشتر خواهد بود. پ.ک.ک. نیز که از این قاعده مستثنی نبوده، در طول سال‌های فعالیت خود موفق به تأسیس رسانه‌های مختلفی شده که نمونه‌ آن «مد تی‌‌وی» بود.

مد تی‌وی یک شبکه تلویزیونی بود که با مجوز بریتانیا از لندن و مستقر در بروکسل فعالیت می‌کرد. اگرچه این کانال برای فرهنگ کرد نیز فعالیت‌هایی کرد، اما علناً برای پ.ک.ک. تبلیغ می‌کرد و هزینه سالانه آن ۲۰۰ میلیون دلار بود و سپس از بریتانیا اخراج شد و در بلژیک نیز مجوز خود را از دست داد.

روابط عمومی در پول‌سازی خیلی مؤثر واقع شد و ارزیابی اروپایی‌ها نشان می‌دهد درآمد پ.ک.ک. در گرفتن پول از مردم در اواسط دهه نود بین ۲۰۰ الی ۵۰۰ میلیون دلار در سال شد.

درآمدها در اروپا از دو منبع مهم بود: فعالان کرد در اروپای غربی به‌ویژه در آلمان. در سال ۱۹۹۷، وزارت فدرال کشور آلمان تخمین زد تعداد ۱۱ هزار هوادار پ.ک.ک. در آلمان وجود دارند و مدعی شد پ.ک.ک. می‌تواند از ۵۰۰ هزار کرد ساکن آنجا «دهها هزار نفر» را به خیابان‌ها بیاورد.

دولت آلمان در ادامه افزود: پ.ک.ک. میلیون‌ها مارک از مردم در سال پول می‌گیرد که در سال ۱۹۹۷-۱۹۹۶ این رقم ۲۰ میلیون مارک بود. یکی از منابع مهم تأمین مالی پ.ک.ک. انجام فعالیت‌های جنایی به‌ویژه در سوئیس، فرانسه، کشورهای اسکاندیناوی و حوزه بنلوکس است.

قاچاق مواد مخدر

هر گاه نام پ.ک.ک. و منابع مالی و فعالیت‌های آن آورده می‌شود، نمی‌توان از مسئله قاچاق مواد مخدر عبور کرد. پ.ک.ک. به‌صورت فعال در تمام مراحل قاچاق مواد مخدر از تولید و پردازش مواد تا ترانزیت و بازاریابی آن فعالیت می‌کند.

گفته می‌شود پ.ک.ک. در تولید، تصفیه و بازاریابی مواد مخدر فعال است و در چندین کشور نیز عوامل خود را دارد. فعالیت پ.ک.ک. در قاچاق مواد از طریق ترکیه نشان می‌دهد پ.ک.ک. نه‌تنها از قاچاقچیان و تولیدکنندگان مواد مخدر «مالیات» می‌گیرد بلکه خود نیز به‌صورت فعال در ترانزیت و بازاریابی آن در اروپا فعالیت دارد. (INCS 1998) درآمد پ.ک.ک. از مواد مخدر «میلیون‌ها» دلار آمریکاست.

به‌کمک پ.ک.ک. قاچاق مواد به حومه پاریس نیز رسیده و بین ۱۰ الی ۸۰ درصد مواد مخدر پاریس به‌عهده پ.ک.ک. است.

مسیرهای انتقال مواد

ــ اینترپل، مرکز مبارزه با مواد مخدر بریتانیا و مراکز پلیس ملی کشورهای عضو اتحادیه اروپا همگی تأکید می‌کنند مسیر ترانزیت مواد مخدر از مناطق کردنشین ترکیه و تحت نظارت پ.ک.ک. و عوامل آن است.

ــ این گروه در امتداد مسیر از رومانی و مولداوی به‌عنوان پایگاه استفاده می‌کند.

ــ انجمن تاجران شرقی در رومانی یک پوشش عالی برای فعالیت‌های غیرقانونی پ.ک.ک. است که به‌عنوان مسئول محلی پ.ک.ک. بر معاملات مواد مخدر توسط پ.ک.ک. نظارت می‌کند.

ــ از طریق دریا از بندر عبدمنای لیبی نیز مواد به اروپا ارسال می‌شود و راه دیگر نیز از طریق دریایی از ترکیه است. پ.ک.ک. سالانه ۳۰۰ الی ۴۰۰ میلیون دلار کسب درآمد می‌کند.

۵ ــ دادستان کل آلمان اعلام کرد: ۸۰ درصد مواد مخدر کشف‌شده با پ.ک.ک. یا دیگر گروه‌های ترکیه‌ای مرتبط بوده که از سود آن برای خرید اسلحه استفاده می‌کنند.

۶ ــ فعالیت‌های قاچاق مواد مخدر توسط چندین قبیله کرد مستقر در آلمان، ایتالیا، هلند و اسپانیا صورت می‌گیرد که با پ.ک.ک. ارتباط دارند.

جنایات سازمان‌یافته

قاچاق مواد مخدر، قاچاق اسلحه، اخاذی، قاچاق انسان، ربودن کودکان (برای استفاده در جنگ) و پولشویی از جمله فعالیت‌های پ.ک.ک. است.

در سپتامبر سال ۱۹۹۶ و در قالب عملیات اسپوتنیک، چند کشور اروپایی به‌صورت هماهنگ علیه رابط‌های پ.ک.ک. در حوزه جنایات سازمان‌یافته و فعالیت‌های پولشویی وارد عمل شدند.

فیصل دنیالیجی با نام مستعار کانی ییلماز و به‌اصطلاح نماینده سازمان تروریست و جدایی‌طلب پ.ک.ک. توسط واحدهای ژاندارمری بلژیک دستگیر شد.

یک کمیسیون تحقیق به‌رهبری جروئن برن قاضی بازپرسی بلژیک تشکیل شد و این کمیسیون در زمینه فعالیت‌های غیرقانونی مرتبط با پولشویی و جمع‌آوری پول توسط پ.ک.ک. تحقیق کرد.

مجله بریتانیایی اسپکتور در شماره ۲۸ نوامبر و ۵ دسامبر سال ۱۹۹۸ نوشت؛ طبق منابع امنیتی بریتانیا پ.ک.ک. مسئول ۴۰درصد هروئین فروخته‌شده در اتحادیه اروپاست.

قاچاق انسان

پ.ک.ک. از یک شبکه پیچیده قاچاق انسان پول می‌گیرد که پناهندگان را از شمال عراق به ایتالیا می‌رساند. مسیر: استانبول به میلان/ استانبول ــ بوسنی ــ میلان/ ترکیه ــ تونس ــ جزیره مالت ــ ایتالیا.

انتقال پول و امور بانکی با حمایت سیستم‌های بانکی

بعضی شواهد حاکی بود که پ.ک.ک. برای گروههای تروریست کُرد و ببرهای تامیل سلاح تهیه می‌کرد. بانک‌ها در بلژیک، قبرس و سوئیس در مورد پول‌های پ.ک.ک. رازداری می‌کنند و پول این گروه اغلب به‌صورت حواله یا یک پیک نقد ردوبدل می‌شود.

نحوه تجارت

همکاری پ.ک.ک. با قبایل جنایی کرد شبیه همکاری بین خانواده‌های مافیایی در سیسیل ایتالیا است. پ.ک.ک. یک سازمان تجاری چندسطحی است که مواد مخدر از تولید تا توزیع کننده جزئی را نیز شامل می‌شود. مرحله اول: تولید آزمایشگاهی از مرفین که معمولاً از پاکستان تولید می‌شود و مرحله نهایی: فروش در خیابان‌های اروپا از طریق فروشندگان استخدامی پ.ک.ک.

پ.ک.ک. در ترکیه و شمال عراق آزمایشگاه تولید مواد مخدر دارد. شبکه‌های توزیع نیز برای فروش هروئین آماده، مواد مرفین، اسید آن‌هیبرید و مواد خام واردشده از آلمان به ترکیه برای تولید هروئین مورد استفاده قرار می‌گیرند. علاوه بر قاچاق توسط هسته‌های فردی برای حمایت از عملیات پ.ک.ک. این گروه از قاچاقچیان کرد در غرب اروپا نیز مالیات می‌گیرد.

مواردی از منابعی تأییدنشده

گفته می‌شود پ.ک.ک. از تاجران کرد در جنوب شرقی ترکیه نیز پول اجباری به‌عنوان مالیات می‌گیرد. این گروه با برگزاری کنسرت و مهمانی نیز پول می‌گیرد. نشریات خود را نیز به‌زور و در قبال پول می‌فروشد.

گزارش شده دیمیتریس ماتافیاس یک ژنرال یونانی با سران پ.ک.ک. دیدار و به آنها کمک کرده و در یک مورد نیز ۲۰ هزار سلاح دستی و ۳۰ موشک استینگر به این گروه تحویل داده است. وقتی عبدالله اوج‌آلان در سال ۱۹۹۸ در یونان دستگیر شد با پاسپورت قبرس یونانی و نام ماوروس لازاروس بود. در دهه نود نیز یونان متهم بود مراکز آموزشی را در اختیار پ.ک.ک. قرار داده است.

قبلی «
بعدی »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *