۱۵ دی ۱۴۰۳
  • خانه
  • >
  • یادداشت روز
  • >
  • قهرمان در زندان است؛ سناریویی مفید برای پ.ک.ک، اوجالان و دولت ترکیه!

قهرمان در زندان است؛ سناریویی مفید برای پ.ک.ک، اوجالان و دولت ترکیه!

  • ۹ دی ۱۴۰۳
  • ۶۸ بازدید
  • ۰

انجمن بی‌تاوان: در روزهای اخیر اخبار مربوط به دیدار حزب دم با اوجالان در امرالی در صدر رسانه های ترکیه و کردی قرار گرفته است. موضوع امرالی که به عنوان موضعی مطرح می شود که سرنوشت کردستان و کردها را تغییر می دهد، موضوع بسیار پیچیده ای است. اصطلاح زندان امرالی عبدالله اوجالان و نحوه استفاده از آن علیه کردها یکی از مهم ترین موضوعاتی است که کسانی که می خواهند جامعه شناسی و سیاست کردی مطالعه کنند باید روی آن تمرکز کنند.

در طول ۲۵ سال گذشته، کردها به دنبال اوجالان در امرالی و مفاهیم تولید شده از امرالی تحت فشار قرار گرفته اند. مضمون اصلی تحمیل شده از امرالی به کردها این است: “قهرمان در زندان است، به زنجیر دشمنان بسته شده و اگر زنجیر خود را بشکند، جهان را نجات خواهد داد و همه چیز آزاد خواهد شد”. این سناریو هم برای دولت ترکیه و هم برای PKK و اوجالان مفید است. کردها از طریق پ ک ک کنترل می شوند. پ.ک.ک از طریق اوجالان و اوجالان تحت کنترل دولت ترکیه است. به عبارت دیگر دولت ترکیه از طریق اوجالان و پ.ک.ک کنترل کردها را در دست دارد.

بین «دولت ترکیه – امرالی – پ ک ک» تعادل وجود دارد. بنابراین هیچ کس نمی خواهد این وضعیت متعادل را بر هم بزند. سیستم موسوم به «امرالی» در واقع وضعیت کنترل کردها است. به اصطلاح “آزار و شکنجه امرالی” در واقع نوعی استثمار است که برای جدا نگه داشتن کردها از نظر عاطفی از اوجالان طراحی شده است. هیچ گاه در امرالی انزوا صورت نگرفته و دیدارهای دولت ترکیه و اوجالان بدون وقفه ادامه داشته است. از اوایل دهه ۲۰۰۰ مردم ترکیه فریب شایعاتی مانند «اوجالان بیمار است، در انزوا است، موهایش را به زور کوتاه کرده اند، با مواد شیمیایی مسموم شده اند و …» مردم را به خیابان آورده اند. اما در حالی که مردم این فعالیت ها را انجام می دادند، اوجالان هر روز بیرون می رفت و با پ.ک.ک و دولت ترکیه ملاقات می کرد. او حتی با کادرهای پ.ک.ک ملاقات کرد.

یوکسل گانچ و صبری اوک مهمانان دائمی ایمرالی هستند

به عنوان مثال، یکی از جلساتی که هرگز علنی نشد، نشست سال ۲۰۰۶ بود که در آن تعدادی از کادرهای پ.ک.ک به دیدار اوجالان در امرالی رفتند.

حزب عدالت و توسعه پس از به قدرت رسیدن تلاش کرد هژمونی خود را با مبارزه با نهادهای ارگنکون و کمالیست ها در دولت و ارتش ترکیه تحمیل کند.

یکی از مناطقی که این هژمونی در آن ساخته شد، امرالی بود. حزب عدالت و توسعه برای اینکه نشان دهد نسبت به ارتش ترکیه انعطاف پذیرتر و پیشروتر است، تصمیم گرفت کادرهای پ.ک.ک منصوب شده از سوی دولت را به امرالی بفرستد. در اواخر جولای ۲۰۰۶ حزب عدالت و توسعه با ارسال پیامی مستقیم به پ.ک.ک تلاش کرد این روند را تسریع بخشد. حزب عدالت و توسعه و پ.ک.ک بر سر سه نام به توافق رسیدند: صبری اوک، یوکسل گانچ و احمد ترک.

صبری اوک ابتدا از قندیل دیدن می کند و سپس به امرالی می رود. این سه نفر از سوی دولت به استانبول فرستاده شدند و پس از پایان جلسه با هلیکوپتر به قندیل بازگردانده شدند.
سپس هیئت ها بین پ.ک.ک و امرالی حرکت کردند. صبری اوک حتی به عنوان نماینده اوجالان در ترکیه منصوب شد و سال ها فعالیت های پ.ک.ک در ترکیه را اداره کرد. صبری اوک به یک معنا نقطه مشترک پ.ک.ک، قندیل و امرالی است. او بعداً همین وظیفه را در بروکسل انجام داد. پس از سال ۲۰۱۵ در غرب مستقر شد و همین وظیفه را انجام داد.

یوکسل گانچی یکی از نام های اصلی مذاکرات پ.ک.ک و قندیل است. یوکسل که در سال ۱۹۹۷ به پ‌ک‌ک پیوست، در داخل پ‌ک‌ک از اسم رمز «آلباستان» استفاده می‌کند. او در سال ۱۹۹۹ جزو اولین اعضای گروه صلح بود که توسط پ ک ک به ترکیه بازگردانده شد. او بعداً مدیر فعالیت های استراتژیک پ.ک.ک در ترکیه باقی ماند. به عنوان مثال، او هماهنگ کننده عمومی فعالیت های رسانه ای و انتشاراتی شد. یوکسل با قرار دادن خود به عنوان یک روشنفکر به دور از PKK، به دنبال حفظ روابط با دولت و PKK بوده است. زمانی که او در سال ۲۰۱۲ دستگیر شد، به طور غیرمستقیم موضع خود را یادآور شد و گفت: «هرگز جلساتی را که برای صلح و راه حل داشته‌ام پنهان نکرده‌ام». او چند روز بعد آزاد شد. یوکسل گانچ در حال حاضر هماهنگ کننده مرکز تحقیقات سیاسی و اجتماعی (سامر) در آمد است. این دو نام، صبری اوک و یوکسل گانچ، چندین بار به ایمرالی رفته اند.افشای این موارد به عنوان اطلاعات فنی بسیار مهم است. زیرا مردم با محروم کردن آنها از این اطلاعات دستکاری می شوند.

این دیدگاه که «در امرالی انزوا وجود دارد و اگر اوجالان، دولت و پ‌ک‌ک ملاقات کنند، همه مشکلات حل می‌شود» درست نیست. زیرا دیدارهای بین امرالی، قندیل و دولت هرگز متوقف نشده است. همین چند روز پیش، هیئتی به سرپرستی تولای هاتموگولار، رئیس مشترک دم به سلیمانیه رفتند و نامه‌ای از امرالی برای پ‌ک‌ک و نامه‌ای از KCK به امرالی آوردند. این شبکه ارتباطات مخفی که ۱۵ سال است ادامه دارد، جز ضرر و شکست برای کردها کاری نداشته است. با جلسات پنهان در بروکسل، آنکارا، امرالی و سلیمانیه نمی توان به راه حل واقعی دست یافت. این جلسات و مذاکرات برای آینده مردم و حل مشکل کردها نیست.

قبلی «
بعدی »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه‌ترین عناوین