ایزدیهایی که توسط داعش از سنجار آواره شدهاند و به دلیل اشغال پکک قادر به بازگشت نیستند، برداشت سنتی زیتون خود را در لالیش، مکان مقدس خود، آغاز کردهاند.
به گزارش انجمن بی تاوان، علیرغم سالها آوارگی، برداشت محصول همچنان یک رویداد فرهنگی و معنوی مهم برای جامعه است.ایزدی هایی که به دلیل اشغال داعش از منطقه سنجار در موصل عراق گریختند و بعداً به دلیل حضور سازمان تروریستی پ.ک.ک نتوانستند به خانه های خود بازگردند، برداشت سنتی زیتون را در مکان مقدس خود در لالیش آغاز کردند.
پس از حمله داعش به سنجار در سال ۲۰۱۴، هزاران ایزدی خانههای خود را ترک کردند و به اردوگاههایی در منطقه حکومت اقلیم کردستان عراق و لالیش مرکز معنوی دین ایزدی و زیارتگاه سالانه در ولسوالی دهوک پناه بردند.
ایزدی ها پس از فرار از دست داعش، به دلیل اشغال این ولسوالی توسط پ.ک.ک، تقریباً یک دهه است که نمی توانند به خانه های خود بازگردند.
جدایی ایزدی ها از خانه و کاشانه خود به دلیل اجرای نشدن توافقنامه ۲۰۲۰ سنجار که بین دولت های بغداد و اربیل امضا شد، که شامل خروج تروریست های پ ک ک از شنگال نیز می شد.
میرحازم تحسین بیگ، رهبر جامعه ایزدی در عراق و مقامات محلی بارها خواستار اجرای توافقنامه سنجار شده اند.
هزاران نفر از مردمی که دور از خانههای خود زندگی میکنند در ماه دسامبر برای برداشت زیتون در لالیش گرد هم میآیند که یکی از مهمترین رویدادها برای آنهاست.
به دلیل اشغال پکک، ایزدیها تعطیلات را با دلی سنگین جشن میگیرند.
ایزدی ها به دلیل حضور پ.ک.ک در شنگال، روزهای مقدسی مانند «چهارشنبه سرخ» را دور از خانه و کاشانه خود جشن می گیرند.
آنها برای عبادت خود از معبد لالیش دیدن می کنند، شمع ها و چراغ های نفتی روشن می کنند.
ایزدی ها همچنین اهمیت زیادی برای برداشت زیتون دارند که هر ماه دسامبر در لالیش برگزار می شود.
روغن زیتون حاصل از زیتون های برداشت شده در لالیش برای چراغ های روغنی استفاده می شود که هر روز عصر معبد لالش را روشن می کند.
– صدها نفر از ایزدی ها هر سال در برداشت زیتون شرکت می کنند
مروان حسین که در برداشت زیتون در لالیش شرکت کرده بود به خبرنگار ما گفت که به طور سنتی هر سال از ابتدای آذرماه برداشت زیتون را در لالیش آغاز می کنند.
صدها نفر اعم از زن و مرد در این کار شرکت میکنند، این زیتونها در انبارهای لالیش نگهداری میشوند و هر ساله در ماه آوریل مراسمی برای پرس زیتون و به دست آوردن روغن زیتون برگزار میشود و از این روغن برای مصارف معبد استفاده میشود.
یکی دیگر از شرکت کنندگان، توضیح داد که آنها آن را به عنوان یک “خدمت” می دانند.
او گفت: “اگر بیمار نباشم هر سال در برداشت زیتون در باغ های لالیش شرکت می کنم. نمی خواهم این خوبی را از دست بدهم. همه می توانند شرکت کنند.”
گروه تروریستی پ ک ک در سال ۲۰۱۴ به بهانه حفاظت از جامعه ایزدی در برابر تروریست های داعش توانست جای پای خود را در سنجار باز کند.
سنجار دارای موقعیت استراتژیک است و در ۱۲۰ کیلومتری شهر مهم موصل و نزدیک به مرز ترکیه و سوریه قرار دارد.
برآوردها نشان می دهد که کل جمعیت ایزدی در سراسر جهان نزدیک به ۷۰۰۰۰۰ نفر است. آنها در شمال عراق متمرکز هستند اما در کشورهایی مانند سوریه و ترکیه نیز زندگی می کنند.