به گزارش انجمن بی تاوان، وزیر کشور اقلیم کردستان عراق، ریبار احمد، گروه تروریستی (پکک)، و شبهنظامیانی را که با آن همکاری میکنند و برخی نهادهای امنیتی را مسئول عدم اجرای توافقنامه شنگال دانست.
احمد گفت: «مسأله شنگال بسیار حساس است زیرا جامعه بزرگی را تحت تأثیر قرار می دهد، یعنی ایزدی هایی که از دست داعش رنج کشیده اند، نسل کشی در شنگال، فجایع بعدی و آواره شدن آنها به اقلیم کردستان. وی افزود: ۳۰۰ هزار نفر از باقیماندههای این فرقه در منطقه زندگی میکنند و بخش زیادی از آنها به کشورهای خارجی پناهنده شدهاند.
مصطفی الکاظمی، نخست وزیر، بیش از یک بار جدیت دولت در اجرای این توافق را تایید کرده است، اما موانعی علاوه بر احزاب رسمی و غیررسمی، حتی در داخل دولت عراق، وجود دارد که به دولت اجازه فعالیت نمی دهد. وظایف آن
در ۹ اکتبر، بغداد و اربیل برای عادی سازی اوضاع در سنجار به توافق رسیدند که بر اساس آن این منطقه به طور مشترک اداره می شود.
داعش در سال ۲۰۱۴ به منطقه سنجار حمله کرد و قبل از اینکه نیروهای پیشمرگه سال بعد آن را پس بگیرند، قتل عام را علیه ساکنان آن انجام دادند.
با این حال، ارتش عراق با حمایت نیروهای الحشد الشعبی به دلیل تنش بین اربیل و بغداد در زمینه همه پرسی استقلال که در سال ۲۰۱۷ برگزار شد، به این منطقه حمله کرد.
در همین چارچوب، مقامات عراقی مقامات جدیدی را منصوب کردند که جایگزین مقامات منتخب شدند که با پیشروی نیروهای عراقی از استان دهوک عقب نشینی کردند.
در حال حاضر دو دولت محلی برای سنجار وجود دارد که یکی از آنها توسط مقامات دولت فدرال تعیین شده است و دومی دولت منتخب است که تجارت خود را از استان دهوک اداره می کند.
پکک درخواستهای مکرر اقلیم کردستان را برای ترک قلمرو خود که در معرض حملات ترکیه قرار میگیرد و مانع از بازگشت دهها هزار ایزدی آواره به خانههایشان میشود، رد میکند.