۷ فروردین ۱۴۰۴

پایان پ.ک.ک چه معنایی برای کردها خواهد داشت؟

  • ۱۹ اسفند ۱۴۰۳
  • ۹۸ بازدید
  • ۰

پس از فراخوان عبدالله اوجالان برای انحلال پ‌ک‌ک و کنار گذاشتن سلاح‌ها، وابستگان سوری و مقرهای پ‌ک‌ک در عراق همچنان دوگانه‌اند. گزینه های آنها چیست؟

پس از آنکه عبدالله اوجالان رهبر پ ک ک از همه نیروها خواست سلاح ها را کنار بگذارند، نیروهای کرد در سوریه و عراق درباره آینده خود نامطمئن هستند.

کردها در خاورمیانه از زمانی که عبدالله اوجالان، رهبر زندانی پ.ک.ک، سخنرانی پیشگامانه خود را در اواخر فوریه ایراد کرد، در بلاتکلیفی به سر می برند.

وی در سخنرانی تاریخی خود گفت: “کنگره خود را تشکیل دهید و تصمیم بگیرید. همه گروه ها باید سلاح های خود را زمین بگذارند و پ ک ک باید خود را منحل کند.”

در حالی که تاریخ رسمی برگزاری چنین نشست کنگره هنوز اعلام نشده است، پ‌ک‌ک قبلاً در اول مارس اعلام کرده بود که از این امر پیروی می‌کند. آنها همچنین آتش بس یک جانبه اعلام کردند.

این می تواند آغاز پایان پ ک ک و مبارزات خشونت آمیز ۴۰ ساله آنها برای استقلال در خاک ترکیه باشد.

با این حال، تا زمانی که چنین پایانی برای پ.ک.ک تایید نشود، آنکارا نه تنها پ.ک.ک ترکیه را به عنوان یک سازمان تروریستی، بلکه مقرهای پ.ک.ک در عراق و گروه های وابسته در سوریه را نیز در نظر خواهد گرفت.

ترکیه انتظار دارد که همه گروه ها بدون استثنا منحل شوند.

با این حال، اوجالان در سخنرانی خود به طور خاص به هیچ یک از نیروها و ادارات کرد در خارج از ترکیه اشاره نکرد، اگرچه او به “همه گروه ها” اشاره کرد که می تواند به عنوان اشاره به وابستگان سوریه نیز تعبیر شود.

سخنگویان پ‌ک‌ک در عراق و سوریه واکنش‌های متفاوتی به درخواست اوجالان داشتند.

مظلوم عبدی، فرمانده نیروهای دموکراتیک سوریه، می گوید که فراخوان اوجالان در مورد گروه او صدق نمی کند.

کردها در عراق

تحلیلگران به طور گسترده موافق هستند که مقر پ ک ک در شمال عراق به احتمال زیاد از فراخوان اوجالان پیروی خواهد کرد.

نیگار گوکسل، مدیر پروژه ترکیه و قبرس در سازمان بین المللی بحران، به دویچه وله گفت: زمانی که کنگره پ.ک.ک رسماً انحلال خود را اعلام کرد و از مبارزه مسلحانه چشم پوشی کرد، این تصمیم هم جنوب شرق آناتولی در ترکیه [جایی که اکثریت کرد در ترکیه در آن زندگی می کنند] و هم شبه نظامیانی را که مستقیماً تحت ساختار رهبری پ.ک.ک در شمال عراق فعالیت می کنند، در بر می گیرد.

نچیروان بارزانی، رئیس اقلیم نیمه خودمختار کردستان عراق در شمال عراق، قبلاً از پ‌ک‌ک خواسته بود که «به این پیام [اوجالان] متعهد شود و آن را اجرا کند».

امیدها این است که پایان نبرد مسلحانه بین ترکیه و پ.ک.ک در عراق نه تنها به حملات مستمر ارتش ترکیه در این منطقه پایان دهد، بلکه در نهایت روابط سیاسی و اقتصادی بین کردستان عراق و ترکیه را بهبود بخشد.

علاوه بر این، انحلال پ‌ک‌ک به احتمال زیاد وضعیت سیاسی در شمال شرق سوریه را که ترکیه و نیروهای کرد سال‌ها در آن می‌جنگند، بهبود می‌بخشد.

بورچو اوزچلیک، پژوهشگر ارشد امنیت خاورمیانه در اندیشکده خدمات متحد سلطنتی مستقر در لندن، به موسسه DW.RUSI گفت: «اگر این گروه‌ها [در ترکیه و عراق] به طور کامل منحل شوند و تحت فرآیندی [خلع سلاح و ادغام مجدد] قرار گیرند، فرصت‌های بی‌سابقه‌ای برای حکومتداری خوب و ثبات در شمال سوریه و همچنین تغییر توازن قوا در سراسر کشور ایجاد خواهد شد.»

کردها در سوریه
با این حال، هر دو تحلیلگر تاکید می‌کنند که نیروهای کرد در سوریه فراخوان اوجالان را در نهایت برای خود الزام‌آور نمی‌دانند.

نیروهای کرد متشکل از کردهای یگان حفاظت از مردم سوریه (YPG) هستند که در هسته نیروهای سوریه دموکراتیک به رهبری کردها یا SDF قرار دارند.

به گفته اوزچلیک، YPG به طور ارگانیک و نهادی با PKK مرتبط است و غیرقابل تصور است که ترکیه با بقای YPG در شرایط فعلی موافقت کند.

با این حال، مظلوم عبدی، فرمانده نیروهای دموکراتیک سوریه، قبلاً گفته بود که درخواست انحلال در مورد گروه او صدق نمی کند.

وی تصریح کرد: این به ما در سوریه مربوط نیست.

او همچنان از تماس اوجالان استقبال کرد.

عبدی گفت: “اگر در ترکیه صلح برقرار شود، این بدان معناست که هیچ بهانه ای برای ادامه حمله به ما در اینجا در سوریه وجود ندارد.”

اوزچلیک گفت: «اگر پ‌ک‌ک واقعاً و آشکارا سلاح‌ها را زمین بگذارد و متلاشی شود، به این معنی که کادرهای مسلح به طور فیزیکی سلاح‌های خود را به مقامات دولتی تحویل دهند، آن‌طور که روند می‌خواهد، طلوع عصر جدیدی خواهد بود.»

او همچنین گفت، با این حال، این «به این معنا نیست که وابستگان پ‌ک‌ک که در شمال شرق سوریه فعالیت می‌کنند اکنون کنترل آزاد خواهند داشت».

آیا پایان پ.ک.ک راهی به سوی وحدت است؟
درخواست اوجالان برای پایان دادن به پ.ک.ک همزمان با وضعیت بی سابقه ای در دمشق است که پس از سقوط بشار اسد دیکتاتور دیرینه سوریه در ماه دسامبر به وجود آمد.

دولت موقت جدید سوریه به ریاست احمد الشرعا از نیروهای کرد خواسته است تا در ارتش ملی ادغام شوند.

با این حال، نیروهای کرد اصرار دارند که به عنوان یک واحد انفرادی در داخل ارتش عمل کنند.

تاکنون، دولت سوریه این موضوع را رد کرده است و همچنین نیروهای دموکراتیک سوریه را به اولین کنفرانس گفتگوی ملی این کشور در اواخر فوریه دعوت نکرده است.

نیگار گوکسل به دویچه وله گفت، در حالی که باید دید که نیروهای SDF یا تا چه حد ممکن است ادغام شوند، تمرکز نیروهای کرد “بر خلع سلاح نیست”.

وی افزود، با این حال، هنگامی که پ‌ک‌ک منحل شود، پیوند بین نیروهای کرد در سوریه و پ‌ک‌ک عملاً قطع خواهد شد.

بورچو اوزچلیک به نوبه خود می بیند که درخواست اوجالان برای پایان دادن به پ.ک.ک می تواند در واقع به کردهای سوریه کمک کند تا جایگاهی سیاسی پیدا کنند.

اوزچلیک گفت: اگر نیروهای سوریه دموکراتیک بتوانند به طور قابل اعتمادی از پ ک ک و گروه های وابسته به آن فاصله بگیرند و در فضای سیاسی سوریه جدید به عنوان یک حزب دموکراسی خواه از طریق تضمین های قانونی به رقابت بپردازند، راه را برای بسیج سیاسی باز خواهد کرد.

قبلی «
بعدی »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *