ورود آیتالله سیستانی مرجع تقلید ذی نفوذ و زمان شناس به موضوع همه پرسی جدائی اقلیم کردستان عراق، زبانههای آتش شعلهور شده ناشی از این همه پرسی را مهار کرده و زمینه را برای تدبیری که مشکل به وجود آمده را حل کند فراهم ساخته است.
به گزارش انجمن بی تاوان ، ورود آیتالله سیستانی مرجع تقلید ذی نفوذ و زمان شناس به موضوع همه پرسی جدائی اقلیم کردستان عراق، زبانههای آتش شعلهور شده ناشی از این همه پرسی را مهار کرده و زمینه را برای تدبیری که مشکل به وجود آمده را حل کند فراهم ساخته است.
نماینده آیتالله سیستانی روز جمعه اعلام کرد ایشان بر یکپارچه ماندن و تمامیت ارضی عراق تاکید و مسئولین اربیل و بغداد را به مذاکره بر محور قانون اساسی عراق دعوت کردهاند.
خبرهای رسیده از اقلیم کردستان عراق حکایت از اعلام آمادگی مسعود بارزانی برای مذاکره با دولت مرکزی و همزمان، تعلیق موضوع جدائی برای مدت دو سال دارد. اگر این خبر صحت داشته باشد، دو دلیل را باید درباره این موضع گیری محتمل دانست.
اول آنکه فشارهای سیاسی و اقتصادی منطقهای و بینالمللی به بارزانی و همچنین موضعگیری مرجعیت در زمینه همهپرسی، بارزانی را به این نتیجه رسانده که در شرایط کنونی نمیتواند خواسته خود را محقق سازد و چارهای غیر از عقب نشینی موقت ندارد. براساس این تحلیل، درحال حاضر زمینه برای پیگیری موضوع اقلیم کردستان عراق فراهم است و هر چند عقب نشینی بارزانی یک اقدام تاکتیکی و موقت است ولی میتوان از زمینه فراهم شده برای اندیشیدن تدبیری که به نفع یکپارچگی و تمامیت ارضی عراق باشد و هم منافع دراز مدت کردها را تامین نماید استفاده کرد.
دوم آنکه اقدام همه پرسی توسط بارزانی از آغاز با هدف امتیاز گرفتن از دولت مرکزی عراق صورت گرفته و او اکنون احساس میکند با انجام همه پرسی میتواند امتیازهای مورد نظر خود را بگیرد. در این فرض، تصور بارزانی باید این باشد که اکنون شرایط برای نشان دادن چراغ سبز به سران کشورهای منطقه از جمله ایران و ترکیه که بشدت با همه پرسی جدائی اقلیم کردستان مخالفت کردهاند و همینطور سایر کشورها که خواستار نادیده گرفته شدن همه پرسی شده اند، فراهم است. به عبارت روشن تر، بارزانی میدانست که فعلاً شرایط برای جداسازی کردستان از عراق فراهم نیست ولی از وضعیت کنونی با برگزاری همه پرسی درصدد ایجاد شرایطی برآمد که بتواند با دست برتر، امتیازاتی از دولت مرکزی بگیرد.
منبع:کورد پاریز