۲ آذر ۱۴۰۳
  • خانه
  • >
  • اخبار
  • >
  • مصاحبه اختصاصی کردپرس با حسیپ کاپلان عضو برجسته HDP؛ هدف اردوغان ایجاد دیکتاتوری فردی است/ CHP و MHP در قبال مسئله کردها همصدای دولتند

مصاحبه اختصاصی کردپرس با حسیپ کاپلان عضو برجسته HDP؛ هدف اردوغان ایجاد دیکتاتوری فردی است/ CHP و MHP در قبال مسئله کردها همصدای دولتند

  • ۱۳ بهمن ۱۳۹۴
  • ۴۷۵ بازدید
  • ۰

حسیب کاپلان عضو باسابقه HDP طی مصاحبه با کردپرس اعلام کرد که امیدی به حمایت دیگر احزاب ترکیه از کردها ندارد و آنها در مورد مسئله کردها همصدای آک پارتی هستند. وی همچنین اردوغان را متهم کرد که به دنبال یک سیستم دیکتاتوری در ترکیه است.
کردپرس: جناب کاپلان با تشکر از اینکه وقت خود را در اختیار ما گذاشتید، قبل از هر چیز می خواستم از زبان شما آخرین وضعیت مناطق جنگی مانند جزیره، سیلوپی، سور و … را جویا بشوم؟
حسیپ کاپلان: در جزیره، سیلوپی، سور و برخی مناطق دیگر نزدیک ۵۰ روز است که پی در پی ممنوعیت عبور و مرور و حکومت نظامی اعلام میشود و درگیری های سنگین وجود دارد، همانطور که می دانید درجزیره در حال حاضر بیش از ۲۰ نفر زخمی در زیر زمین یک خانه گیر افتاده اند که تعدادی از آنها زخمی و تعدادی از آنها جان خود را از دست داده اند، خانه در حال فروریختن بر سر آنهاست و جان همه آنها در خطر است، همین دیروز هم یک آمبولانس که میخواست به کمک آنها بشتابد از سوی نیروهای پلیس متوقف شد و این اجازه را به آمبولانس ندادند. سه نفر از نمایندگان ما هم در حال حاضر به خاطر همین موضوع ، در آنکارا دست به اعتصاب غذا زده اند. ما برای کمک به این زخمی ها به دادگاه عالی ترکیه مراجعه کردیم که آنجا نیز با درخواست ما موافقت نشد و باید بگویم که وضعیت بسیار اسفناکی در این مناطق به وجود آمده است و ما در حال گفتگو در این زمینه هستیم.
کردپرس: جناب کاپلان به نظر شما چه عاملی باعث شده که تلاش های سیاسی جهت به میزه مذاکره برگرداندن طرفین(پ ک ک- دولت) شکست بخورد؟
حسیپ کاپلان: HDP در حال حاضر در مجلس حضور دارد و همچنان برای توقف جنگ و درگیری تلاش میکند. همانطور که می دانید پروسه صلحی در جریان بود و ما به جزیره امرالی رفت و آمد داشتیم و همه چیز به شکلی مثبت به پیش میرفت ولی دولت زمانی که قدرت گرفتن ه د پ را مشاهده کرد و در انتخابات اولیه اقتدار خود را از دست داد پروسه صلح را به اتمام رساند و آقای اوجالان را به انزوا کشاند تا به هر طریقی شده دوباره به اقتدار حاکم تبدیل شود. و در حال حاضر فقط در مناطق جنگی ظلم وجود ندارد بلکه آنها شب و روز به حزب ما، شهرداری های ما، روشنفکران و روزنامه نگاران حمله میکنند و نمیگذارند هیچ فعالیت مدنی هم وجود داشته باشد.
کردپرس: برنامه HDP برای پایان دادن به وضع موجود چیست؟ به نظر شما انتقادات مطرح شده در مورد عملکرد HDP تا چه حد به واقعیت نزدیک است؟ بسیاری معتقدند که HDP نتوانسته است موضع قاطعی در مقابل اقدامات پ ک ک اتخاذ کند و از سوی دیگر هم نمیتواند دولت را به پایان دادن به حملاتش مجاب کند.
حسیپ کاپلان: ما یک حزب قانونی و مستقل هستیم و از پ ک ک و قندیل جدا هستیم، در طول چند سال اخیر نزدیک به ۱۵ بار از طرف پ ک ک آتش بس اعلام شده است ولی حکومت به صورت عملی به این اقدامات اعتنایی نکرده است. مسئله فقط توفقف درگیری ها نیست، مهم این است که دولت با کُردها سر سازگاری ندارد. مسئله کُرد مسئله متوقف کردن درگیری نیست، مسئله کُرد یک مسئله سیاسی، فرهنگی و اقتصادی است که باید برای حل آن تلاش های مجدانه صورت بگیرد. مسئله خندق ها هم با سلاح از میان برداشته نمیشود و دولت برای حل این مسئله باید هر چه سریع تر وارد گفتگو و مذاکره شود.
کردپرس: بحث بر سر تغییر قانون اساسی در مجلس جدی شده الست، موضع HDP در این زمینه چگونه است؟ آیا HDP حاضر است که در قبال وجود بندهایی به نفع کُردها در قانون جدید، سیستم ریاست جمهوری مد نظر اردوغان را بپذیرد؟
حسیپ کاپلان: اردوغان ریاست جمهوری اقتدارگرا می خواهد، او میگوید من حاکم باشم، همه چیز من باشم. ولی به اعتقاد ما دموکراسی بدون اپوزیسیون و احزاب مخالف معنی ندارد و ما مسلما به یک سیستم بسته و اقتدارگرا ملحق نخواهیم شد و جواب ما ” نه ” است. اگر یک سیستم همانند آمریکا یا فرانسه باشد و یا دیگر مدل های دموکراتیک باشد ما مخالفتی نداریم ولی مشکل اینجاست که مدل مد نظر اردوغان یک سیستم دموکراتیک نیست و او به دنبال دیکتاتوری است. فعلا آک پارتی پروژه های خود را اعلام نکرده است و اگر برنامه های خود را برای تغییر قانون اساسی ارائه کنند، ما نیز موضع لازم را اتخاذ خواهیم کرد.
کردپرس: فشارهای دولت بر جریان های کُردی افزایش پیدا کرده است. دستگیری اساتید دانشگاه، اعلام جرم علیه شخصیت هایی همچون احمد ترک نمونه بارز این اقدامات است. چرا HDP در جهت جلب حمایت دیگر احزاب در این زمینه نمی کوشد؟
حسیپ کاپلان: ببینید شاید CHP یا MHP در ظاهر گاها علیه اردوغان و حزبش موضع گیری کنند ولی وقتی بحث مسئله کُردها پیش می آید همه آنها یکی میشوند. به همین دلیل این امکان به هیچ وجه وجود ندارد. دولت در حال دستگیری شهردارها، دانشگاهیان و اساتید، روشنفکران و وکلای دادگستری است و جدای از حمله نظامی یک حمله سیاسی علیه همه کردهای ترکیه در جریان است. ولی شما ببینید احزاب دیگر هیچ موضع قاطعی در این مورد نشان نداده اند. به همین جهت ما امیدی به این مسئله نداریم.

قبلی «
بعدی »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *