به گزارش انجمن بی تاوان، تنشها در اقلیم کردستان عراق در ماههای گذشته و در مناسبتهای مختلف میان دو حزب حاکم این منطقه افزایش یافته است. آخرین نمونه آن هم به نامه ۱۴ تن از اعضای فراکسیونهای مختلف شورای استانی سلیمانیه در خصوص تدوین پروژه تمرکززدایی از حاکمیت اقلیم و کسب اختیارات مالی و اداری بیشتر برای سلیمانیه، حلبچه، گرمیان و راپرین که از مناطق تحت نفوذ اتحادیه میهنی کردستان هستند، برمیگردد.
به موازات تنشهای موجود با اتحادیه میهنی کردستان، روابط حزب دموکرات کردستان عراق با جماعت اسلامی کردستان نیز متشنج شده است.
سوران عمراز اعضای فراکسیون جماعت اسلامی کردستان در پارلمان محلی اقلیم در خصوص فساد گسترده مالی در بدنه حکومت محلی و بهره برداری حزبی از درآمدها و منابع این منطقه افشاگری کرده بود. حزب دموکرات کردستان عراق که با ائتلاف احزاب کوچک اقلیم کردستان توانسته است به اکثریت پارلمانی دست یابد اقدام به سلب مصونیت از این عضو پارلمان کرد تا به گونهای راه محاکمه وی از سوی بارزانیها هموارتر شود.
نشست پارلمان اقلیم کردستان عراق با هدف سلب مصونیت از سوران عمر روز پنج شنبه برگزار شد. فراکسیونهای اتحادیه میهنی، جنبش تغییر، جماعت اسلامی و اتحاد اسلامی این نشست را تحریم کردند اما حزب دموکرات کردستان با ائتلاف موجود با احزاب کوچک کردستان توانست نشست را برگزار کند.
ریواس فایق رئیس پارلمان اقلیم کردستان از اتحادیه میهنی، ریاست نشست را به هیمن هورامی معاون خود از حزب دموکرات کردستان واگذار کرد. با وجود مخالفتها با برگزاری و دستور کار این نشست، در نهایت مصونیت پارلمانی عضو فراکسیون جماعت اسلامی کردستان لغو شد.
جماعت اسلامی کردستان در بیانیهای به شدت به عملکرد حزب بارزانی اعتراض کرده است. عبدالستار مجید رئیس فراکسیون جماعت اسلامی در پارلمان اقلیم، حزب مسعود بارزانی را به مبارزه بیشتر در راستای شفافیت و جلوگیری از انحصارگرایی تهدید کرده است.
علی باپیر امیر جماعت اسلامی کردستان نیز در واکنش به تحولات صورت گرفته اعلام کرد که حزب دموکرات کردستان بار دیگر به وجهه پارلمان اقلیم کردستان لطمه زده است.
حزب دموکرات کردستان در دوره گذشته پارلمان محلی از ورود یوسف محمد رئیس پارلمان از جنبش تغییر به اربیل جلوگیری کرده بود. یوسف محمد از مخالفین تمدید دوره ریاست مسعود بارزانی در آن دوران بود و بر اصلاح قانون ریاست اقلیم پافشاری میکرد.
امیر جماعت اسلامی کردستان عراق تاکید کرده است که این حزب در نتیجه فشارها از مواضع اصولی خود دست نخواهد کشید. حزب جماعت اسلامی از مخالفین برگزاری رفراندوم مسعود بارزانی در سال ۲۰۱۷ و معتقد بود که شرایط برای چنین پروسهای در سطوح داخلی و خارجی مهیا نیست. این حزب همچنین دیدی انتقادی به کارنامه حکمرانی بارزانیها در اقلیم کردستان دارد.
از سوی دیگر، تحولات روز پنج شنبه پارلمان اقلیم کردستان بار دیگر روابط دو حزب حاکم این منطقه را متشنج کرده است. فراکسیون اتحادیه میهنی کردستان در بیانیهای نسبت به سیاست حزب بارزانی واکنش نشان داده و آن را عاملی در جهت افتراق سیاسی در اقلیم کردستان قلمداد کرده است.
از سوی دیگر، فراکسیون حزب دموکرات کردستان هم در بیانیهای با انتقاد شدید از اتحادیه میهنی کردستان اعلام کرده است که سلب مصونیت از عضو یاد شده پارلمان محلی بر اساس قوانین این منطقه و پارلمان آن بوده است.
با توجه به تحولات چند ماه گذشته در میان دو حزب حاکم اقلیم کردستان، درخواست تمرکززدایی مناطق تحت نفوذ اتحادیه میهنی از حکومت اقلیم، تنشهای پیش آمده میان جماعت اسلامی و حزب دموکرات کردستان عراق میتوان پیشبینی کرد که تنشهای سیاسی در این منطقه همچنان روند صعودی داشته باشد.