یک خبرنگار آلمانی با اشاره به عملیات اخیر و همزمان ترکیه علیه داعش و پ.ک.ک و تعلیق روند مذاکرات صلح با کردها معتقد است بسیاری بر این باورند که رییس جمهور ترکیه از اتفاقات اخیر برای اهداف داخلی استفاده میکند زیرا قدرت خود را در آخرین انتخابات پارلمانی از دست رفته میبیند.
روزنامه حریت در گزارشی با اشاره به روند مذاکرات صلح نوشت: در آن زمان دمیرتاش، نور چشمی اردوغان و داووداوغلو بود؛ به استثنای وقایع اوایل اکتبر ۲۰۱۴ زمانی که دمیرتاش از مردم خواست در اعتراض به سیاستهای حکومت در مورد کوبانی به خیابانها بیایند.
اما ترکیه چندان روی خوشی برای کمک به کوبانیها در برابر داعش از خود نشان نداد و تنها نظارهگر مبارزات تن به تن آنها در سوریه با نیروهای داعش در چند متری مرز خود بود که البته این اقدام اردوغان نیز چندان بیپاسخ نماند و حزب متبوع وی نتوانست اکثریت آرا را در انتخابات پارلمانی به دست آورد؛ آن هم به خاطر حزب دمیرتاش. این اولین شکست وی پس از سال ۲۰۰۲ بود.
در کشمکش برگزاری انتخابات زودهنگام یا تشکیل دولت ائتلافی، با حمله انتحاری در سوروچ، دولت اردوغان عملیات نظامی خود در سوریه علیه نیروهای داعش و در شمال عراق علیه پ.ک.ک را آغاز کرد و اردوغان پس از سه سال با کنار گذاشتن روند مذاکرات صلح با خراب کردن تمام پلهای پشت سرش، پرده از چهره خود برداشت.
با آغاز این عملیات، کشورهای غربی خشنودی خود از تغییر رویکرد ترکیه علیه داعش را اعلام کردند و در کنار آن در جملات کوتاه و با صدایی آهسته خواستار بازگشت به روند مذاکرات صلح شدند.
روزنامه ایندیپندنت در گزارشی در اینباره نوشت: آیا تبریک مقامات جهان به ترکیه درباره چرخش علیه نیروهای داعش کمی سادهلوحانه یا بر اساس اطلاعات اشتباه نیست؟
به نوشته این روزنامه انگلیسی، یکی از نگرانیهای مهم کشورهای اروپایی بازگشت شهروندان اروپایی است که هم اکنون به النصره و داعش پیوستهاند و ممکن است روزی دلشان هوای خانه کند و به اروپا بازگردند. بر همین اساس این تصور ایجاد میشود که ترکیه هر کاری میخواهد بکند، مهم نیست و تنها نکته مهم این است که از مرزهایش با سوریه محافظت و کنترل بیشتری را اعمال کند.
اما به نظر میرسد که آلمان در این میان اندکی رویکرد متفاوت اتخاذ کرده باشد. تاکنون چندین راهپیمایی بزرگ در حمایت از کردها برگزار شده است و برخی از مقامات این کشور جدیتر از همتایانشان در دیگر نقاط این قاره، علیه دولت ترکیه موضعگیری کردهاند.
شارلوت ویدمن، خبرنگار مسائل بینالمللی آلمان در گفتوگو با خبرنگار ایسنا میگوید: آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان بسیار متفاوت از باراک اوباما حملات علیه پ.ک.ک را مورد انتقاد قرار داده است. به عبارت دیگر او از حملات علیه داعش استقبال کرد اما انتقادهای معتدلی درباره رفتار ترکیه علیه پ.ک.ک را بیان کرد.
شارلوت ویدمن
وی با اشاره به وجود حساسیت بالا در میان جامعه آلمان نسبت به کردها اضافه میکند: اگر چه مردم آلمان بیشتر مشغول مساله پناهجویی و رسوایی قضایی داخلی هستند اما با این حال در میان ژرمنها انتقادات بسیار گستردهای علیه سیاست اردوغان وجود دارد. بسیاری از رسانههای آلمان از این اتفاق به عنوان بازی نام میبرند و منتقد پایان روند صلح هستند.
این خبرنگار آلمانی با اشاره به تیترهای رسانههای معتبر آلمان از جمله مجله اشپیگل مبنی بر اینکه “اردوغان روند صلح را در معرض خطر قرار داده است”، ابراز عقیده میکند: بسیاری بر این باورند که اردوغان از این مساله برای اهداف داخلی استفاده میکند و وی قدرت خود را در آخرین انتخابات از دست داد.
ویدمن هم مانند همگان بر این نکته تاکید میکند که باید حملات پ.ک.ک علیه پلیس ترکیه نیز محکوم شود و کسی به پ.ک.ک علاقهمند نیست اما در ادامه خاطرنشان میکند که پس از اتفاقات اخیر در عراق و تلاشهای کوبانی دیگر چهره پ.ک.ک مثل گذشته منفی نیست.
ترکها بزرگترین اقلیت در آلمان را تشکیل میدهند و همیشه بحث سیاستهای اردوغان در این کشور داغ بوده است.
عدنان طباطبایی
در همین راستا، عدنان طباطبایی، مدرس دانشگاه دوسلدورف آلمان و عضو مرکز مطالعاتی “کارپو” بر نکته دیگری تاکید میکند و میگوید: کردها در آلمان لابی بسیار موفق و قدرتمندی دارند و سابقه فعالیت آنها طولانی است. بر همین اساس به صورت سازمانیافته میتوانند نیازها و خواستههای خود را مطرح کنند و گفتمان کردها را زنده نگه دارند. همین امر باعث شده است که آلمان رویکرد منتقدتری نسبت به سیاست اخیر اردوغان اتخاذ کند و یا دست کم مقالات انتقادی بسیاری علیه دولت آنکارا نوشته شده است.
این در حالی است که سفیر ترکیه در تهران در گفتوگو با ایسنا مدعی شد که روند صلح با کردها کنار گذاشته نشده است!