به گزارش انجمن بی تاوان به نقل از دیدبان حقوق بشر کردستان ایران، دولتها در جهان کنونی، کمتر حاضر میشوند از گروههای تروریستی در سطح گسترده حمایت کنند. لذا نقش دولتها در تامین مالی تروریسم کاهش پیدا کرده و تغییر یافته و این گروههای تروریستی هستند که باید برای ادامه فعالیتهای خود، منبع مالی پیدا کنند.
گروههای تروریستی امروزه بیشتر منابع مالی خود را از سرزمینهای تحت اشغال، تجارت و ارتکاب جرایم سازمانیافته بهدست میآورند. بهعبارتی میتوان گفت امروزه جهان با اقتصاد تروریسم مواجه است.
گروه تروریستی پ.ک.ک نیز برای تامین نیازهای مالی خود و ادامه فعالیتهای مسلحانه و تروریستی، به پول احتیاج دارد.
یکی از راههای تامین مالی این گروه، تولید، توزیع و قاچاق مواد مخدر است. قاچاق مواد مخدر منبعی پردرآمد برای تروریستهاست.
موقعیت جغرافیایی پکک در تسهیل فعالیت آن در قاچاق مواد مخدر به چندین دلیل مهم و موثر است. پ.ک.ک و پژاک (شاخه ایرانی پ.ک.ک) در مناطق غرب و شمال غرب ایران و مرزهای ترکیه فعال هستند.
این مناطق کردنشین و مرزی، عموماً کوهستانی و صعب العبور بوده و در نتیجه کنترل مرز و حفاظت از مردم، برای نیروهای نظامی و امنیتی، دشوارتر است.
ایران، در منطقه طلایی کشت و توزیع مواد مخدر گرفته است. افغانستان و پاکستان، دو همسایه شرقی ایران، در این زمینه بسیار فعال هستند و قطب تولید مواد مخدر به شمار میآیند.
اشغال افغانستان توسط آمریکا، نه تنها کشت مواد مخدر را کاهش نداد، بلکه سبب افزایش چند برابری آن شد. ایران، مسیر ترانزیت و تجارت مواد مخدر به اروپا است و از این بابت، متحمل آسیبهای فراوان مادی و معنوی شده است.
حضور پ.ک.ک در هلال طلایی کشورهای افغانستان، ایران، پاکستان و ترکیه (دروازه ورود به اروپا) که بزرگترین مسیر ترانزیت مواد مخدر در دنیاست، سبب سرمایهگذاری جدی این گروه بر تجارت مواد مخدر شده است.
ایران در میانه مسیر اصلی قاچاق هروئین و تریاک است که از کشورهای هلال طلایی شروع میشود و در اروپا به پایان میرسد. بنابراین، قاچاق مواد مخدر، منبعی مستقل و پر مشتری برای برای پ.ک.ک جهت تامین مالی و خرید اسلحه است. اگرچه تعیین میزان دقیق درآمد پ.ک.ک به خاطر ماهیت مخفی آن ممکن نیست، اما میتوان تصور کرد به خاطر این جریانات مالی سرشار، درآمد آن زیاد باشد.
دیدبان حقوق بشر کردستان ایران در گزارش جدید خود،مقالهای را در مورد نقش پ.ک.ک در توزیع و تولید مواد مخدر در اروپا ترجمه کرده است.
این مقاله به تحول در روابط پ.ک.ک با گروههای توزیع و تولید مواد مخدر پرداخته که در آن چارچوب همکاری گروههای تروریستی با گروههای فعال در حوزه مواد مخدر را بررسی و سپس به تجربه روابط پ.ک.ک در این زمینه پرداخته است.
نویسندگان مقاله برای درک ماهیت فعل و انفعال روابط این سازمانهای با انگیزههای متفاوت، به بررسی اظهارات مستند مسئولان امور مواد مخدر، عوامل پ.ک.ک و جنایتکاران فعال در توزیع مواد مخدر پرداختهاند.
فعلوانفعال پ.ک.ک و شبکههای کردی مواد مخدر به عنوان یک مطالعه موردی انتخاب شد، چون این امر سبب ایجاد نگاهی مهم در مورد مسئله وسیعتر و جدلبرانگیزتر مربوط به روابط بین سازمانهای تروریستی و جنایی میشود.
نویسندگان اعتقاد دارند که پ.ک.ک، نخست یک نوع همکاری عملی با شبکه های مختلف کردی مواد مخدر را آغاز کرد؛ اما این همکاری از آغاز نامتقارن بود و به میزان زیادی به اصطکاک با پ.ک.ک منجر شد.
اما این همکاری هرگز به تلفیق طرفین منجر نشد. بلکه برعکس، پس از آن که پ.ک.ک در تجارت مواد مخدر تجربه زیادی کسب کرد، روابط آن با شبکههای کردی مواد مخدر بیشتر به رقابت گرایید. در نتیجه پ.ک.ک یک ساختار فرعی گسترده برای مدیریت مواد مخدر ایجاد و تلاش کرد تا همه چرخه مواد مخدر (تولید تا توزیع و انتقال پول) را به انحصار خود در بیاورد.
در نتیجه، پ.ک.ک و شبکههای کردی مواد مخدر وارد درگیریهای شدید میدانی شدند. به عبارت دیگر، مورد «پ.ک.ک-شبکههای کردی مواد مخدر»، یک نوع پویایی از روابط گروههای مسلح و گروههای فعال در توزیع مواد مخدر ایجاد کرد.