انجمن بی تاوان: فوات اوکتای، رئیس کمیته روابط خارجی مجلس ملی ترکیه روز سه شنبه ۲۱ آبان با وحید جلال زاده معاون امور پارلمانی وزیر امور خارجه ایران دیدار و گفتگو کرد.در این دیدار که موضوعات توسعه همکاری های دوجانبه و منطقه ای مورد بحث و بررسی قرار گرفت، اوکتای بر اقدام مشترک کشورهای منطقه علیه تروریسم تاکید کرد.
اوکتای با بیان اینکه ایران و ترکیه روابط دوستی و همسایگی دیرینه دارند، گفت: موضوع مبارزه با تروریسم بسیار مهم است. پ.ک.ک و YPG تهدیدی برای ترکیه هستند. پژاک در ایران فرقی ندارد، ساختارهای مشابهی هستند. مبارزه بسیار جدی ما ادامه دارد. ما آرزو می کنیم که روابط با ایران در این موضوع در سطح بسیار ملموس تری که شایسته دو کشور همسایه است، در همکاری نزدیک در همه زمینه ها از جمله سوریه، ایران، عراق و ترکیه پیشرفت کند.
نکات برجسته اوکتای از دیدارش با جلال زاده توسط دانشیار عضو هیئت علمی دانشگاه غازی انتپ بیان شد.
علی فوات گوکچه با بیان اینکه حضور گروه تروریستی پکک در منطقه نه تنها ترکیه را تهدید میکند، بلکه ساختارهای سوریه، عراق و ایران این سازمان را نیز تهدیدی برای این کشورها بهشمار میآورد، به هدف راهبردی این حمایت که توسط ایالات متحده به سازمان های تروریستی داده شده است، توجه کرد.
وزیر اسرائیلی با تاکید بر اینکه سران اسرائیلی نیز از ایجاد کردستان حمایت می کنند. دکتر گوکچه گفت: ایالات متحده از سازمان تروریستی پ.ک.ک برای تنظیم سیاست های خاورمیانه و تضمین بقا و امنیت اسرائیل حمایت می کند و هر کجا که بخواهد از آن استفاده می کند.
دانشیار اظهار داشت که اسراییل از نظر نظامی به ویژه در حوزه “عملیات زمینی” شکست خورده است. دکتر گوکچه به برنامه های ایالات متحده توجه کرد:
بدیهی است که ایالات متحده آمریکا از کارت PKK/PYD در صورت شکست احتمالی استفاده خواهد کرد. گزینه دیگر در مواجهه با نارسایی اسرائیل، تغییر قدرت و رژیم در ترکیه، سوریه، عراق و ایران خواهد بود.
معاون نتانیاهو با بیان اینکه نتانیاهو خواهان اجرای همین سیاست در مورد ترکیه است. دکتر گوکچه گفت: برای دستیابی به قدرت و تغییر رژیم در ترکیه، سوریه، عراق و ایران، ایجاد هرج و مرج و بی ثباتی در این کشورها ضروری است.
گوکچه با بیان اینکه برای قدرت و تغییر رژیم به عروسک های آموزش دیده و مجهز نیاز است، اهمیت همکاری کشورهای منطقه علیه این عروسک ها را به شرح زیر بیان کرد:
«این عروسکها؛ PKK/PYD، پژاک و داعش آماده و قابل مشاهده هستند. بنابراین به وضوح مشاهده می شود که سازمان های تروریستی در منطقه ترکیه، ایران، سوریه و عراق را تهدید می کنند. هدف نهایی ایجاد یک کشور دست نشانده در منطقه است که بتواند امنیت اسرائیل را از راه دور تضمین کند و از آن دفاع کند و برای تحقق این امر باید این چهار کشور که تهدیدی برای اسرائیل محسوب می شوند تجزیه شوند. برای از بین بردن این تهدید آشکار، ضروری است چهار کشور مشکلات را در بین خود کنار بگذارند و روی هدف اصلی تمرکز کنند و همکاری کنند.»
هزار وورال جین، عضو هیئت علمی دانشگاه آیدین استانبول نیز به اهمیت درخواست اوکتای رئیس کمیسیون امور خارجه از کشورهای سوریه، ترکیه، ایران و عراق برای اقدام مشترک علیه تروریسم در منطقه اشاره کرد.
دکتر وورال جین گفت: توسعه یک استراتژی موثر در مبارزه با تروریسم تنها نباید به گفتمان های دیپلماتیک محدود شود، بلکه باید با همکاری و توافقات میدانی از طریق مکانیسم های مشخص حمایت شود.
دکتر وورال جین اظهار داشت: چنین همکاری هایی می تواند آغاز مرحله جدیدی به ویژه در روابط ترکیه و ایران باشد.
دکتر وورال جین گفت: همکاریهایی که قرار است توسعه یابد، بهویژه بین ترکیه و ایران، عدم همکاری و انتقادات موجود در زمینه مبارزه با تروریسم را برطرف میکند و گام بزرگی در این زمینه برداشته میشود. با توجه به اینکه منشأ و حمایت از تروریسم مبتنی بر بازیگران خارج از منطقه است و به عنوان ابزاری برای ایجاد بیثباتی منطقهای مورد استفاده قرار میگیرد، مبارزه موفق با این تهدید نه تنها باعث تقویت روابط همسایگی قویتر و تفاهم برد-برد در محور تهران – آنکارا میشود.، بلکه تقویت صلح منطقه ای “از نظر امنیتی گامی ضروری و موفق خواهد بود.”
دکتر گفت که تلاش های مشترک به تضمین ثبات منطقه ای و بازسازی اعتماد در میان کشورهای منطقه کمک خواهد کرد. وورال جین اظهار داشت که این همکاری در دراز مدت مزایای اقتصادی، سیاسی و اجتماعی به همراه خواهد داشت.
جین در پایان گفت: اقدام مشترک ترکیه، ایران، عراق و سوریه در مبارزه با تروریسم نه تنها سیاست های امنیت ملی را تقویت می کند، بلکه برای رفاه عمومی و صلح منطقه نیز اهمیت حیاتی خواهد داشت.