هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه در پایان نشست سازوکار منطقهای ۳+۳ در استانبول در کنفرانس خبری مشترک با سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران شرکت کرد.
به گزارش انجمن بی تاوان، فیدان در این کنفرانس خبری گفت: «اسرائیل باید به اقداماتی که نقض قوانین بینالمللی است پایان دهد. به منظور کاهش تنشها باید به سرعت در غزه آتشبس اعلام شود.»
وزیر خارجه ترکیه در این باره گفت که رژیم صهیونیستی باید حملات به لبنان را متوقف کند و رفتارهای تهاجمی و تحریک کردن دیگران را کنار گذارد. فیدان در این باره افزود: «همانطور که میدانید دولت نتانیاهو علاقهای به آتشبس ندارد.»
وزیر خارجه ترکیه همچنین بار دیگر درباره خطرات تشدید درگیریها به تمام منطقه هشدار داد. وی در این باره گفت: «ما در مرحلهای از تنش هستیم که میتواند عواقب بسیار جدی در سطح جهانی داشته باشد… ترکیه خواستار جنگ در منطقه خود نیست.»
وی با اشاره به دیدار خود با نمایندگان حماس گفت: «هیئت حماس درباره چگونگی فراهم کردن کمکهای بشردوستانه بیشتر توسط خود برای برادرانشان گفتوگو کردند و اینکه چگونه میتوانند بسیج بینالمللی ایجاد کنند.»
وزیر خارجه ترکیه از کمکهای بشردوستانه این کشور به نوار غزه گفت و خبر داد که آنکارا تاکنون بیش از ۸۴ تن محموله بشردوستانه به نوار غزه فرستاده است.
هاکان فیدان در ادامه اظهار داشت که با نمایندگان حماس درباره مسئله اتحاد میان فلسطینیان گفتوگو کرده است از آنها درباره روند آشتی داخلی و وحدت ملی اطلاعات دریافت کرده است.
وی در این باره گفت: «بار آخری که آنها با یکدیگر جمع شدند در قاهره بود. من از اینجا از همکاران مصری خود نیز برای حمایتشان از روند آشتی داخلی فلسطینیان با همراهی ترکیه تشکر میکنم.»
وزیر خارجه ترکیه با اشاره به اهمیت اتحاد در برابر اشغالگران افزود: «هر چه روند آشتی داخلی بهتر باشد، فلسطینیان بیشتر میتوانند که اتحاد، همراهی و صلح خود را تضمین کنند و خواهند توانست که مواضع خود را بهتر نشان دهند و اشغال، تبعید و رفتار غیرانسانی با آنها سختتر خواهد شد. به همین دلیل ما آشتی داخلی فلسطینیان را بسیار مهم و استراتژیک در نظر میگیریم.»
وزیر خارجه ترکیه: ایران و ترکیه دو تمدن باستانی در منطقه هستند
هاکان فیدان با اشاره به اولین سفر سید عباس عراقچی به ترکیه، انتخاب وی به عنوان وزیر خارجه ایران را تبریک گفت. وی با اشاره به میزبانی استانبول از نشست سازوکار منطقهای ۳+۳ قفقاز جنوبی گفت که مذاکرات بسیار سازندهای درباره آینده قفقاز جنوبی انجام شد و کشورها خواستار توسعه همکاریها در این منطقه با درک «مالکیت منطقهای» هستند.
سید عباس عراقچی روز گذشته به منظور شرکت در نشست سازوکار منطقهای ۳+۳ قفقاز جنوبی به استانبول سفر کرده بود. این نشست با حضور وزرای خارجه ایران، روسیه، ترکیه، آذربایجان و ارمنستان برگزار شد.
فیدان همچنین از پیامهای مثبت دولت جدید ایران در قبال روابط دو جانبه و همکاریهای منطقهای استقبال کرد و گفت که ترکیه نیز با دیدگاه ایران برای اولویت دادن به همسایهها همنظر است.
وزیر خارجه ترکیه با اشاره به این که ایران و ترکیه دو تمدن باستانی در منطقه هستند، تأکید کرد که کمک به صلح، رفاه و ثبات منطقه هدف اصلی آنها است.
فیدان اظهار داشت که در دیدار با عراقچی درباره مسیر و اهداف روابط دوجانبه میان دو کشور گفتوگو کرده است و تصمیم گرفته شد که شورای همکاری سطح عالی که در سال ۲۰۱۴ تأسیس شده بود، مؤثرتر گردد.
وی در ادامه اظهار داشت که با افزایش تجارت میان دو کشور میتوان رفاه مردم را افزایش داد. فیدان در این باره گفت: «ترکیه آماده است که اراده سیاسی لازم برای افزایش رفاه دو کشور را نشان دهد.»
وزیر خارجه ترکیه افزود که لازم است تا گذرگاههای مرزی جدیدی میان ایران و ترکیه ایجاد شود و ظرفیت گذرگاه و جادههای ارتباطی موجود نیز ارتقا یابد. وی در این باره گفت که اقدامات مختلفی باید در زمینه حمل و نقل، گمرک و امنیت مرزی انجام شود.
فیدان در این باره افزود که این مسائل باید بدون تأخیر بیشتر با رویکردی مبتکرانه و سازنده حل و فصل گردد. فیدان «مبارزه با تروریسم» را نیز مسئلهای خواند که به همکاری مشترک لازم دارد.
وزیر خارجه ترکیه گفت: «پکک و امتداد آن مانند پژاک دشمنان مشترک دو کشور هستند». وی به تلفات جدی دو کشور از تروریسم در سالهای طولانی اشاره کرد و گفت: «درک مشترکی میان ایران و ترکیه در این مسئله وجود دارد… ما باید با توجه به قانون حسن همجواری و اخوت، با تروریسم مبارزه کنیم.»
هاکان فیدان با اشاره به صنعت هستهای گفت که ترکیه با استفاده از انرژی هستهای برای اهداف صلحآمیز و غیرنظامی مخالف نیست و بر این باور است که حل مسئله هستهای با گفتوگو و مذاکره امکانپذیر است.
فیدان: موضع تهاجمی اسرائیل ایران را مجبور میکند که برای دفاع از خود گام بردارد
فیدان در ادامه اظهار داشت که در گفتوگو با وزیر خارجه ایران به مسائل منطقهای نیز پرداخته شد. وی در این باره با تأکید بر این که رژیم صهیونیستی به نسلکشی در غزه و خونریزی در لبنان ادامه میدهد گفت: «نتانیاهو دائماً جبهه درگیری جدید در منطقه ایجاد میکند. او در تلاش است که ایران را به این جنگ بکشاند. او ایران را به حمله به تأسیسات هستهای و نفتی تهدید میکند. موضع تهاجمی اسرائیل ایران را مجبور میکند که برای دفاع از خود گام بردارد.»
وزیر خارجه ترکیه با تأکید بر این که ایران و ترکیه برای همیشه در این منطقه باقی خواهند ماند، گفت که طرفین به تلاش برای گسترش روابط دوجانبه در هر زمینهای و افزایش همکاری در مسائل منطقهای ادامه میدهند و حوادث اخیر بر اهمیت این همکاریها افزوده است.
هاکان فیدان با اشاره به شرایط بحرانی در نوار غزه اظهار داشت: «به دلیل جنگ ۲ میلیون نفر بدون غذا، آب، دارو و سرپناه برای زنده ماندن تلاش میکنند. همانطور که میدانید پیش از جنگ قریب به ۵۰۰ خودرو غذا و کمکهای بشردوستانه به غزه منتقل میکرد. امروز حجم کمکهایی که میتواند به کل غزه وارد شود (در صورت ورود) به ۳۰ عدد در روز رسیده است.»
فیدان در این باره گفت که هیچ محموله کمکی از ۲ اکتبر به شمال غزه فرستاده نشده است و مردم اکنون در شرایطی وخیمتر از گذشته زندگی میکنند.
وی به اهمیت این محمولههای بشردوستانه اشاره کرد و گفت که به دلیل بسته شدن گذرگاه رفح توسط رژیم صهیونیستی، ورود کمکهای انساندوستانه به شدت کاهش یافته است.